Zbog toga što se male boginje šire Evropom, a smanjuje broj vakcinisane dece, Nemačka je od ovog meseca uvela kažnjavanje. Čak 2.500 evra platiće svaki roditelj koji ne vakciniše dete.

U Srbiji nema epidemije, ali opada broj vakcinisane dece. Najmanje vakcinisane dece prošle godine bilo je u Nišu 51 odsto, a u Beogradu 65 odsto dece.

U kom god uzrastu da primaju vakcinu, deca na nju uglavnom reaguju suzama. Trenutno zaboli, ali najbolje štiti od mnogih zaraznih i smrtonosnih bolesti. Međutim, na vakcinu u poslednje vreme reaguju i roditelji – strahom pa odbijanjem da vakcinišu decu.

"Primila je sve vakcine, za ovu poslednju smo se dvoumili, ali u vrtiću neće da je prime, a sad ima na 10 dana temperaturu, da li je od vakcine ili...", kaže jedna majka iz Vranja. 

Specijalista pedijatrije i direktorka DZ "Vranje" Jadranka Ajanović navodi da je odziv za vakcinaciju uvek dobar. 

"Pratim taj trend već 31 godinu, odaziv za vakcinaciju je uvek dobar, i posebno sada u ovom periodu oko polaska u vrtiće i školu", kaže Ajanovićeva. 

Načelnik Službe za predškolsku decu DZ "Kruševac", pedijatar Dragica Simić, kaže da vakcina ima, ali da je odziv manji. 

"Naša služba nabavku vrši preko Zavoda za javno zdravlje, vakcina ima, odziv je manji, imamo antivakcinalni lobi koji utiče na to da roditelji odbiju i naročita pažnja se njima posvećuje, pozivaju se, razgovori se upisuju", objašnjava Simićeva. 

Iako nema naučnih dokaza da je MMR vakcina okidač za pojavu autizma, najviše dilema kod roditelja i dalje ima upravo zbog te vakcine koja štiti od morbila, rubeola i zaušaka.

"Cilj obavezne imunizacije u svim zemljama gde je to uvedeno jeste da se dosegne obuhvat vakcinisanih od preko 95 odsto bez obzira na socijalnu i demografsku razliku. To je jedini način da se obezbedi kako individualna zaštita tako i kolektivna", smatra Goranka Lončarević iz Instituta za javno zdravlje "Batut".

Kod nas bez epidemije, ali male boginje vladaju u okruženju. U Rumuniji je više slučajeva nego u celoj Evropi, a umrlo je 17 ljudi. U Italiji je od početka godine više od 2.000 slučajeva, gotovo deset puta više nego 2015.

"Sve što se dešava u Rumuniji, Italiji jeste opomena za zdravstvene sisteme i potreba za obaveznom imunizacijom", kaže Lončarevićeva. 

Prema podacima Ministarstva zdravlja, od početka godine podneto je 148 prekršajnih prijava protiv roditelja koji nisu vakcinisali dete. Najviše prijava je u Kragujevcu, Šapcu, Somboru i Zrenjaninu. Nema podataka koliko je novčano kažnjenih. Ipak, zbog toga što nije vakcinisano, nijedno dete nije ostalo neupisano u školu ili vrtić.