SOS Dečija sela Srbija, kao organizacija posvećena brizi o deci u riziku i pružanju podrške najugroženijim porodicama, od 2005. godine, kroz svoj osnovni program - SOS Dečije selo Kraljevo, pomažu da deca bez roditeljskog staranja odrastaju u novim porodicama i domu punom ljubavi.

SOS Dečije selo Kraljevo predstavlja jedinstven koncept brige o deci bez roditeljskog staranja, koji deci pruža mogućnost da odrastu u brižnom porodičnom okruženju, u SOS hraniteljskim  porodicama. SOS Dečije selo je mreža od 14 hraniteljskih porodica koje čine SOS majke/hraniteljice i deca, koja su ovde našla novi dom, u kojem odrastaju sa SOS roditeljem  i biološkom i SOS braćom i sestrama. Velika prednost za decu bez roditeljskog staranja koja dolaze iz velike biološke porodice, je činjenica da braću i sestre nikada ne razdvajamo, već oni nastavljaju svoj život zajedno u novoj porodici, što predstavlja ključnu prednost u odnosu na druge oblike zaštite.  

U proteklih 12 godina, brinuli smo o 130 mališana svih uzrasta, iz cele Srbije. Dana su neki od njih uspešni studenti, roditelji i samostalno koračaju kroz život. 

Mi verujemo da svako dete treba da ima brižnog roditelja i da odrasta s braćom i sestrama, u sopstvenoj kući, i podsticajnom okruženju. Na ovom načelu se temelji porodični pristup u SOS Dečijim selima. 

"Živimo život kao i sve druge porodice. Jedni drugima pomažemo, dogovaramo se, planiramo razna putovanja, smejemo se, plačemo, živimo život. Jedan dan koji za neku porodicu traje dugo, za nas je prilično kratak",  kaže Biljana Momčilović, koja, kao SOS mama trenutno brine o šestoro dece u SOS Dečijem selu Kraljevo.

Foto: Promo

Zanimanje SOS hranitelja/roditelja nije samo posao. To je poziv, koji podrazumeva život u SOS Dečijem selu, u porodičnim kućama, zajedno sa decom, i celodnevnu brigu o deci bez roditeljskog staranja. SOS roditelj gradi blisku vezu sa svakim detetom koje mu je povereno, pruža sigurnost, ljubav i stabilnost  neophodne za odrastanje i razvoj svakog deteta. Pored toga, SOS roditelj usmerava razvoj dece, vodi domaćinstvo, i prepoznaje i poštuje porodične veze svakog deteta, njihove kulturne korene i religiju. Brine o deci 24 sata, svih 365 dana u godini, radeći sve ono što rade svi drugi roditelji, i mnogo više, jer treba stvoriti i održati nove veze i bliskost sa decom koja nisu biološki vezana za SOS roditelje i koja, veoma često, imaju tešku životnu priču i traumatska iskustva.

"To nije samo posao. Moj život je bogatiji za 7 – 8 članova porodice. Kada padnem i osećam da ne mogu više, oni su ti koji me podignu da idem dalje", ističe SOS mama Biljana.

Foto: Promo

SOS roditelj može postati samo ona osoba koja je spremna  da svoj život posveti  brizi o deci, da im pruži  novi dom, ljubav, osećaj pripadnosti i  podršku za pravilan razvoj svih potencijala. Mora biti fleksibilna, tolerantna, posvećena, ali i odlučna, dosledna u adekvantim vaspitnim metodama, istrajna u vaspitavanju dece i mladih i pružanju podrške i onda kada je to veoma zahtevno i teško. Takođe, mora da ispuni kriterijume potrebne za dobijanje licence za hraniteljstvo, po programu koji sprovode Centar za porodični smeštaj i usvojenje i nadležni Centar za socijalni rad.

Kandidati za SOS roditelje prolaze nekoliko faza procesa selekcije, a izabrani kandidati se uključuju u  edukaciju, koja se sastoji od teoretske i praktične obuke. Takode, oni treba da budu spremni da se presele i žive u porodičnim kućama u SOS Dečijem selu u Kraljevu. SOS roditelj može biti i u braku, tada je važno da drugi bračni partner takođe ima motivaciju i ispunjava uslove za ovakvu vrstu života i brige o deci. Ako imaju svoju decu, bitno je da je cela porodica spemena da prihvati nove mališane i da zajedno žive kao jedna velika porodica.

Foto: Promo

SOS roditeljima u svakodnevnoj brizi o deci pomoć pružaju SOS tete – porodične asistentkinje, koje im pomažu u svim obavezama koje se tiču vođenja domaćinstva i dečijeg odgoja  i brinu o deci, tako što provode određeni broj sati nedeljno u SOS porodici. Takođe, SOS porodice imaju kontinuiranu stručnu podršku psiho-pedagoškog tima, koji čine savetnici za hraniteljstvo, psiholog, socijani radnik, pedagog, kao i eksterni saradnici: logoped, psiho-terapeut, profesori i volonteri.

SOS Dečija sela Srbija trenutno su u potrazi za SOS roditeljima i SOS tetama. Zainteresovani kandidati mogu se informisati o konkursu i na njega prijaviti putem sajta www.sos-decijasela.rs. ili poslati svoju biografiju i motivaciono pismo na adresu SOS Dečije selo, Ul. Prvomajska br. 46-A, 36000 Kraljevo, faksom: (036) 375 468 ili elektronski na mejl posao@sos-decijasela.rs.

SOS Dečija sela Srbija članica su Međunarodne organizacije SOS Dečijih sela, osnovane  1949. godine, koja danas u 134 zemlje pomaže 1 200 000 ljudi.  Organizacija je u Srbiji prisutna od 2004. godine, kroz brigu o deci bez roditeljskog staranja u SOS Dečijem selu Kraljevo, Centar za podršku porodici u Nišu, Obrenovcu i Beogradu, Programe podrške hraniteljskim porodicama, Program za podršku zapošljavanju mladih u Beogradu i programe hitne pomoći posle zemljotresa u Kraljevu, poplava u Obrenovcu i Lazarevcu i pomoći izbeglicama u tranzitu kroz Srbiju.

Kontakt osoba za sve dodatne informacije je Vesna Mraković Jokanović, nacionalna direktorka Fondacije SOS Dečija sela, e-mail  vesna.jokanovic@sos-decijasela.rs.