Iz sveta nauke dolazi jedna dobra ves za sve one kojima su prijatelji i članovi porodice stalno govorili da će "pokvariti" svoju bebu, piše ugledni roditeljski portal Parents.com.

Prema najnovijoj studiji, tek rođenu bebu niakda ne možete da držite previše. Zapravo, studija kaže kako je upravo dodir od ključnog značaja za razvoj, a bebe koje ne oskudevaju u maženju imaju prilične prednosti kada je u pitanju razvoj mozga.

Istraživači nacionalne dečje bolnice u Ohaju posmatrali su 125 beba koje su se rodile pre termina i zaključili da je za prevremno rođene bebe dodir od velikog značaja i doprinos i bržem napredovanju. Prevremeno rođene bebe koje su imale mnogo nežnog dodira svojih roditelja brže i bolje su napredovale od onih čiji roditelji nisu bili u prilici da ih drže često. 

Vodeći lekar na istraživanju dr Natali Matr stalno dokazala je da nežan dodir zaista može da utiče na razvoj mozga.

"Trudim se da u našoj blnici prevremeno rođene bebe u što većoj meri vreme provode na koži svojih roditelja jer je to od istinskog značaja za razvoj njihovog mozga. Dok se nalaze u toplom zagrljaju bebe imaju osećaj kao da su još uvek zaštićene kao dok su bile u maminom stomaku", objasnila je.

Dr Mart takođe je objasnila i da je ovim istraživanjem dokazano i da dodir i roditeljski zagrljaj jednako pozitivno deluju i na razvoj mozga beba koje su rođene u terminu i istakla kako u držanju bebe u naručju ne može da se pretera.