Podaci o gojaznosti posebno su alarmantni kod dece školskog uzrasta.

Svako treće dete je gojazno, a prema istraživanjima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" taj procenat se iz godine u godinu povećava.

"Nažalost 49 odsto dece nedovoljno ili nikada ne konzumira voće. Moramo da delujemo zajedno kako bi deca stekla pravilne, zdrave navike", kaže načelnica Centra za higijenu, hranu i ishranu Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", Zorica Jovanovski i istakla da je za šest godina moguće zaustaviti negativne trendove.

U porastu je i broj roditelja koji dovode decu kod nutricionista, u želji da dobiju prave savete u vezi sa njihovom ishranom.

"Greška roditelja je što nisu dosledni principima, oni potežu za praktičnijim rešenjima, daju deci slatkiš između obroka ne birajući vreme, i tada nastaje veliki problem. Kad dete oseti slast, uslovno rečeno, nezdrave hrane, teško prihvata da pojede brokoli ili jabuku", kaže Ana Todorović, specijalista nutricionista-dijetetičar.

Olimpijski šampion Vanja Grbić istakao je da sport može da bude igračka u službi zdravlja, ali da zdravlje ne sme da bude igračka u službi sporta.

"Moramo da budemo svesni da se u poslednjih 20 godina, kao posledica nedovoljne fizičke aktivnosti i loše ishrane, povećao broj dece sa dijabetesom. Suština je da nemamo kulturu ishrane, ali ni redovne fizičke aktivnosti", upozorio je naš poznati sportista.

Škola, kao vaspitno-obrazovna ustanova, trebalo bi, i mora, prema rečima Snežane Knežević, direktorke Osnovne škole Vladislav Ribnikar, da razvija deci svest o zdravoj ishrani.

"Moramo svi zajedno da radimo sa našom decom, kroz programe i različite aktivnosti sa ciljem da dobijemo kompetentno mlado biće koje je, između ostalog, edukovano o važnosti zdrave ishrane, ali i odgovorno prema svom zdravlju kad odraste", istakla je direktorka.