Na listi čekanja za upis u predškolske ustanove 1.500 dece više nego što je upisna kvota. U PU "11. april" na Novom Beogradu "ispod crte" čak 1.000 kandidata

U beogradskim vrtićima ima oko 7.000 slobodnih mesta, od kojih je 2.000 u vrtićima, a 5.000 u jaslama, procene su Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu. Predškolske ustanove su dostavile nadležnima preliminarne liste sa upražnjenim kapacitetima, a tačne brojke trebalo bi da budu poznate pre prvomajskih praznika. Upisna kvota može, na zahtev predškolskih ustanova, biti povećana za petinu.

Iako još nema preciznih podataka o tome koliko će mališana imati sreće da dobije mesto u nekom od državnih vrtića, već sada je izvesno da su raspoloživi kapaciteti manji od broja dece koja se nalaze na listi čekanja. Prema podacima nadležnih, u januaru je bilo neupisano čak 8.500 dece, od kojih je njih oko 3.000 iz prioritetnih grupa, dok su ostali oni koji "mogu da čekaju".

Najteža situacija je u PU "11. april" na Novom Beogradu, gde se "ispod crte" nalazi čak 1.000 dece koja bi trebalo da imaju prednost prilikom rangiranja. Sledi Voždovac, sa više od 700 neupisanih priorteta, zatim Čukarica, sa oko 600, Zemun - 400... Ove godine je planirano da se više od 1.500 dodatnih mesta u vrtićima obezbedi racionalizacijom mreže škole, jer će u osmoletkama sa malo đaka deo prostora biti ustupljen predškolskim ustanovama.

Roditelji čija se deca već nalaze na listi čekanja moraju ponovo da podnesu zahtev za upis u obdanište. Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu će svakoj predškolskoj ustanovi kojoj je osnivač dopustiti da odluči o tome da li će roditeljima koji su podneli zahtev za upis u prošloj godini dati dodatnu prednost pri upisu deteta.

I ove godine grad će subveniconisati boravak u privatnim vrtićima plaćanjem 80 odsto od utvrđene ekonomske cene u državnom obdaništu, dok razliku u iznosu plaćaju roditelji. Trenutno se dotira boravak za više od 8.000 mališana čiji roditelji su uzeli odbijenice u državnoj predškolskoj ustanovi, ali i onim mamama i tatama kojima je privatni vrtić bio prvi izbor. Očekuje se da će ove godine kod privatnika moći da se upiše oko 2.000 dece.

Kalendar upisa

Upis u obdaništa trajaće od 8. do 19. maja. Preliminarne liste primljene dece biće objavljene 12. juna, a rok za predaju žalbi je do 21. juna. Predškolske ustanove će prigovore roditelja razmatrati do 30. juna, posle čega će biti poznati i konačni spiskovi upisane dece.

Roditelji čija deca ostanu "ispod crte" u državnom vrtiću mogu da uzmu odbijenicu i da upišu dete u neku od privatnih predškolskih ustanova, uz dotaciju iz gradske kase.