Grad Niš će bebama koje dođu na svet u niškom porodilištu poklanjati vaučer za kupovinu najpotrebnijih stvari, umesto paketa koji se poklanjao godinama unazad. Kako kažu u resornom sekretarijatu, praksa je pokazala da roditelji žele sami da izaberu šta je njima u tom trenutku najpotrebnije.

Paket koji se još uvek dodeljuje mama i bebama u vrednosti je trećine prosečne plate za mesec u kojem se dete rodi. Trenutno je, kako kaže sekretarka Sekretarijata za dečiju i socijlanu zaštitu Mirjana Popović, njegova vrednost oko 11.000 dinara.

Paketi će se dodeljivati još nekoliko meseci, a onda se, kako je pojasnila, prelazi na vaučere.

"Nakon tendera je zaključen ugovor sa "Redi grupom" i ta odluka o dodeli paketa je i dalje na snazi i važi do septembra, a mi ćemo tri meseca pre toga da raspišemo novi tender i izabraćemo ponuđača koji će da ispuni naša očekivanja", rekla je Popovićeva.

Pojašnjava da to znači da će biti izabran onaj koji ponudi vaučere koji bi se dodeljivali porodicama koje dobiju novorođenče, pod uslovom da su iz Niša.

"Dosadašnja praksa je pokazala da roditelji žele za sebe i svoje novorođenče da izaberu šta je njima u tom trenutku najpotrebnije i zato smo mi i pokrenuli ovu inicajtivu i izmenu ove odluke", rekla je Popovićeva.

Foto: Shutterstock

Jedna mama iz Niša pozdravlja ovu odluku, jer kako kaže, često se desi da u paketima budu stvari koje roditeljima nisu potrebne, a dodaje i da su se pojedine mame žalile na kvalitet odeće.

"Dešavalo se da se veličina ne uklapa ili boja nije odgovarajuća i samim tim te stvari postaju neupotrebljive. Zavisi gde će vaučeri moći da se iskoriste, ali možda će roditeljima značiti više da taj novac potroše na kupovinu jedne stvari za bebu koja im je potrebna, pre nego da dobiju pun džak odeće koja im ničemu ne služi", kaže mama Jelena.

Popovićeva nije precizirala gde će vaučeri moći da se iskoriste, ali će njihova vrednost najverovatnije biti u skladu sa aktuelnom vrednošću paketa, što je 30% prosečne niške plate.