Uskrs se smatra najvećim i najradosnijim hrišćanskim praznikom jer suština hrišćanskog učenja označava vaskrsnuće Hristovo iz mrtvih, kao pobeda vere i života nad smrću.

Po crkvenom učenju, Isus je razapet u petak, u subotu je još uvek bio položen u grobu, a u nedeljne zore se osetio snažan zemljotres i anđeo Božji sleteo je na grob. Stražari koji su čuvali grob, popadali su kao mrtvi od straha, a Isus je vaskrsao.

Uskrs je pokretan praznik. Uvek se vezuje samo za nedelju i može "pasti" u razmaku od 35 dana - od 4. aprila do 8. maja po starom, Julijanskom kalendaru, odnosno od 22. marta do 25. aprila po novom, gregorijanskom računanju vremena, a ove godine pravoslavci, katolici i protestanti slave Uskrs istog dana.

Uskrs se slavi u porodičnom okruženju, pored bogate svečane trpeze, koja se nekada sastojala od najboljih domaćih proizvoda - sira, kajmaka, šunke, pršute i domaćeg sezonskog povrća. Danas je, uglavnom, najvažnije da to bude svečan ručak, uz obavezna farbana jaja i prazničnu pogaču, a u mnogim domovima se i dekoracija prostorija prilagođava ovo veselom praznikom.

Najzanimljiviji i jedan od omiljenih uskršnjih običaja je "bitka" jajima, tj. tucanje. Često se organizuju turniri, a nisu retke šale – recimo, kada neko pokuša da pređe ostale takmičare drvenim jajetom.

Ako neko na ovaj dan ide u goste, obevezno nosi jaja na poklon, a kada se ulazi u kuću govori se:"Hristos Voskrese", a domaćin treba da odgovori: "Vaistinu voskrese".

Ipak, jedan od omiljenijih običaja mališana je vezan za Uskršnjeg Zeku koji donosi uskršnja jaja. Ovaj običaj potiče iz zapadnjačk tradicije, ali je i kod nas sve zastupljeniji. Ranije su roditelji organizovali „lov na blago“, odnosno potragu za šarenim jajima koja je Uskršnji Zeka ostavio u dvorištu kuće. Danas roditelji često govore decu da im je Uskršnji Zeka (slično Deda Mrazu za Božić) doneo uskršnje poklone. Neretko je i dekoracija trpeze ili doma inspirisana oblikom zečjih ušiju ili ukrasima u obliku Uskršnjeg Zeke.

Bez obzira na to kojoj od hrišćanskih religija pripadaju, svuda u svetu, Uskrs hrišćanima predstavlja najradosniji i najsvečaniji dan, kada su porodica i prijatelji na okupu, u veselju i sreći.

Srećan Uskrs, Hristos voskrese!