U govoru koji je održala uoči londonske premijere dokumentarne serije "Out of the Blue", koja pruža dublji uvid u mentalno zdravlje tokom prvih godina roditeljstva, britanska princeza Kejt Midlton otvorila je dušu i rekla šta je to što je čini jednakom sa svim majkama sveta. 

“Majčinstvo prelepo iskustvo, ali često može biti veliki izazov, čak i meni koja, za razliku od mnogih mama, imam veliku pomoć i podršku”, izjavila je Kejt.

“Ništa vas ne može pripremiti za ulogu majke. To je mešavina emocija, radosti, iscrpljenosti, ljubavi i brige u isto vreme. Vaš osnovni identitet se menja preko noći. Odjednom ne razmišljate više samo o sebi - postajete majka, prvo i osnovno. Ne postoji nikakav pravilnik, ne postoji ispravno i pogrešno - vi jednostavno morate da uspete i da budete na visini svog zadatka kako biste brinuli o svojoj porodici. Mnogim mamama, uključujući i mene, to može izazvati nedostatak samopouzdanja i osećaj neznanja", priznala je Kejt koja se posebno osvrnula na problem majki čije mentalno zdravlje ili postporođajna depresija mogu dodatno otežati ovu važnu životnu ulogu.

“Mnogi strahovi nastaju zbog pritiska da budemo savršeni roditelji - pravimo se da nam ide sjajno i da volimo svaki minut roditeljstva. U redu je pričati o majčinstvu kao o nečemu divnom, ali takođe moramo da govorimo i o velikoj količini stresa i napora. U redu je da nam ne ide lako, a zatražiti pomoć ne sme da se okarakteriše kao znak slabosti."