"Srbija nema registar svih prekinutih trudnoća, ali znamo da smo u evropskom vrhu u pogledu neželjenih trudnoća", izjavila je danas ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović na sednici Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština i dodala:

"Nemamo uvid u veličinu problema jer se prekidi trudnoće najviše obavljaju u privatnim ordinacijama, ali imamo uvid u maloletničke trudnoće i ti podaci pokazuju da problem raste", rekla je ona.

Đukić Dejanović je rekla da zabrinjava podatak da je veći broj umrlih od novorođenćadi, dodajući da Srbija ima pola miliona manje stanovnika danas nego 2000. godine.

Najveća depopulacija je na jugoistoku Srbije, a prosečna starost raste i sada je životni vek za žene 77 godina, a za muškarce 72 godine, rekla je ministarka.

Ona je rekla da saradnja njenog kabineta sa SKGO može da bude početak rešavanja problema depopulacije, jer se ne radi samo o merama za podsticaj nataliteta već i o obezbeđivanju boljeg kvaliteta života i zdravlja.

Đukić Dejanović takođe je najavila pilot projekat u nekoliko opština širom Srbije da bi se sagledala demografska situacija.

Veštačka oplodnja

Govoreći o veštačkoj oplodnji ona je navela podatak da 10 odsto žena u Srbiji ima problem sa sterilitetom i dodala da je tokom 2016. godine izvršeno 4.616 oplodnji u specijalizovanim institucijama.