Gradonačelnik Beograda Siniša Mali prisustvovao je u JKP GSP "Beograd" potpisivanju ugovora o nabavci 12 novih autobusa za prevoz školske dece. Ugovor su potpisali direktor gradskog prevoznika Željko Milković i direktor preduzeća "Autobus" Robert Vrhovski.

Siniša Mali je rekao da GSP prvi put u istoriji nabavlja 12 školskih autobusa koji su namenji samo za prevoz dece.

"Prevoz dece je usluga koju mi godinama unazad nudimo, ali prvi put će to biti posebni autobusi sa video-nadzorom, pojasevima na svakom sedištu, klima-uređajima, tako da su u potpunosti prilagođeni deci. Biće u žutoj boji koja je karakteristična za ceo svet. Tako ćemo prvi put u našem gradu imati autobuse samo za decu. U ovom trenutku GSP deset vozila koristi za prevoz dece i povlači ih iz redovnog saobraćaja, a kada budemo dobili ovih 12 autobusa, oni će biti vraćeni na ulice. Vozila će stizati sukcesivno, po četiri u maju, junu i julu, tako da će do nove školske godine svi biti u Beogradu", naglasio je Mali i dodao da autobuse proizvodi domaća kompanija, čime se podstiče razvoj domaće privrede.

Prema njegovim rečima, Grad Beograd vodi računa o deci, naročito onoj koja žive u prigradskim naseljima, kojima je škola daleko. 

"Ovo je i deo napora da konsolidujemo GSP. U 2015/2016. godini kupljeno je 55 autobusa, a pre desetak dana potpisan je ugovor za nabavku 30 zglobnih autobusa, čija se isporuka očekuje u drugoj polovini godine. GSP polako staje na noge", naglasio je Mali i apelovao na građane da kupuju karte za vožnju u gradskom prevozu. 

Milković je naveo da su u pitanju veoma bezbedni autobusi za decu, naročito zbog toga što imaju bezbednosne pojaseve, uočljivu žutu boju, biće posebno označeni, a imaće i rotaciju.

"Ta vozila ćemo koristiti i za prevoz đaka do raznih ustanova, a njihovom nabavkom ćemo sigurno poboljšati kvalitet saobraćaja", objasnio je Milković i dodao da vozila imaju Ivekovu šasiju, a proizvodi ih preduzeće "Feniksbus" iz Novog Sada.

Direktor "Feniksbusa" Dejan Divljak izrazio je zadovoljstvo što će to preduzeće proizvodnjom midibuseva učestvovati u razvoju školskog prevoza u Beogradu.

"Veoma nam je drago", dodao je, "da poslujemo sa domaćim prevoznicima kao što je GSP "Beograd"" i obećao da će autobusi biti isporučeni u rokovima koji su definisani ugovorom.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i vršilac dužnosti sekretara za javni prevoz Uglješa Mitrović.