Junakinje Elza i Ana iz crtanog filma "Frozen" trenutno su najpopularnije među devojčicama. "Ćerka mi je tražila sve što postoji s njihovim likom, između ostalog i šminku. Nisam ni sanjala da ćemo proći kao 'bosi po trnju'. Nakon što se našminkala, požalila mi se da je peče oko, ali sam mislila da je od znoja. Međutim, uskoro sam je okupala i primetila jezivi osip po licu i crvenilo oko očiju. Kako se nije smirivalo, sutradan sam je odvela kod lekara. Doktorka nas je prvo dobro izgrdila zbog korišćenja tog 'otrova' i prepisala neke kreme i antibiotsku mast za oko", ispričala je za "Informerov" dodatak "Zaštitnik potrošača" Jelena Živanović, čija je osmogodišnja ćerka nakon stavljanja šminke dobila jezivu infekciju oka.

Stručnjaci upozoravaju da šminka za devojčice koja se kupuje u kineskim radnjama može izazvati kožna oboljenja i teške infekcije očiju. Kako kažu, kada se ovaj veštački proizvod, pun boje i dodataka, pomeša sa znojem i prašinom može imati katastrofalne posledice po zdravlje dece. Stoga, oni apeluju na roditelje da povedu računa šta kupuju deci, jer ako je nešto "in" ne znači da je kvalitetno i dobro.

Pedijatar dr Saša Milićević upozorava za "Zaštitnik potrošača" da se dečja šminka ne preporučuje jer je puna štetnih sastojaka - hemije i boja koje mogu da prouzrokuju infekcije i kožna oboljenja

"Često se susrećem sa devojčicama između četiri i deset godina koje stavljaju karmine, senke za oči i rumenila koja su navodno namenjena njihovom uzrastu. Ali to je čista prevara i laž jer su ti proizvodi puni veštačkih i jakih boja, emulgatora, pojačivača mirisa koji na dečjoj koži izazivaju razne alergije, najčešće u obliku koprivnjače", ističe dr Milićević i dodaje: "Devojčice se uglavnom šminkaju kad idu na rođendane ili neke priredbe. Tamo trče, znoje se i kad se to pomeša s ovom šminkom, nastane problem. Najopasnije su senke za oči jer mogu da izazovu opasnu infekciju, ali i karmini koje deca bukvalno pojedu zajedno sa hranom i sokovima,pa postoji bojazan da se štetni alergen unese u organizam i dođe do trovanja."

Predsednik nacionalne organizacije potrošača Goran Papović apeluje na sve roditelje da ovakve proizvode ne kupuju deci, naročito ne u kineskim radnjama, jer su neproverene i nepoznatog hemijskog sastava.

"Nažalost, u Srbiji je moda da kako stignu neki novi crtani junaci, tako nastane opšta pomama za kupovinu proizvoda s njihovim likom. Nebitno da li je to šminka, garderoba, obuća, lutke... Da se ja pitam, ovakve stvari za decu ne bi se ni nalazile na našem tržištu. Nije normalno da se male devojčice šminkaju i stavljaju na svoju kožu sve i svašta. Zato savetujem našim potrošačima da svojoj deci kupuju kvalitetne i proverene igračke, namenjene njihovom uzrastu, a ne neispitanu šminku, pogotovo kod Kineza", kaže Papović.