Čak 400.000 parova u Srbiji ne mogu da imaju decu, pokazuju zvanične procene zdravstvenih ustanova!

Stručnjaci kažu da su osnovni razlog za to polne bolesti, česti abortusi i odlučivanje za potomstvo posle 35. godine. Prema podacima, neplodnost je jednako zastupljena i kod muškaraca i kod žena, a u manjem broju slučajeva oba partnera ne mogu da se ostvare kao roditelji.

Ginekolog Rastko Maglić kaže za "Informer" da svaki peti par u Srbiji ne može da ima decu.

"Ukoliko par osam meseci ima nezaštićene odnose po nekoliko puta nedeljno i ne može da dobije dete, to je znak da postoji problem. Razlozi za ovako veliki problem sa stvaranjem potomstva su kod žena najčešće nezaštićeni seksualni odnosi u mladosti. Zbog toga oko 70 odsto mladih devojaka ima humani papiloma virus ili takozvane kondilome, koji im posle onemogućavaju da zatrudne. Takođe, nezaštićeni odnosi dovode i do neželjene trudnoće, a potom i do abortusa, koji zna da izazove sterilnost. Kod muškaraca dolazi do odumiranja spermatozoida ukoliko mnogo sede i nose tesan veš, što škodi testisima koji se tako zagrevaju. I konzumiranje alkohola i duvana dovode do izumiranja spermatozoida. Takođe, nikako ne valja preterivanje u vežbanju uz razne hormone i antibiotike, koje muškarci uzimaju da budu mišićavi", objašnjava Maglić.

Demograf Biljana Spasić tvrdi da zbog neplodnosti ima čak 800.000 Srba manje. To je više stanovnika nego što imaju Novi Sad i Niš zajedno.

"Neplodnost je ogroman problem za Srbiju i po tome smo među prvima u Evropi. Ako 400.000 parova ne može da ima decu, to znači da nas samo zbog toga ima 800.000 manje. Ako ne želimo da izumremo kao nacija, moramo imati znatno strožu politiku prema abortusima", smatra Spasićeva.