Današnja deca sate provode sedeći pred računarom ili sa mobilnim telefonom u rukama, što se negativno odražava na njihov razvoj i za to su krivi roditelji.

Ovakva je generalna ocena proteklih sistematskih pregleda, koje je prošlo oko 1.900 budućih prvačića, kaže šef pedijatrijskih ambulanti u Poliklinici u Banjaluci, Bosa Đajić.

Ona kaže da su deca generalno nedruželjubiva, jer previše vremena provode uz igrice i televizor, umesto u igri sa vršnjacima i takvi problemi se godinama ponavljaju. Osim toga, budući prvačići najčešće imaju govorne mane, loš vid, te nepravilno držanje leđa i deformitete grudnog koša, koji su takođe posledica dugog sedenja.

"Za sve ove zdravstvene probleme dobrim delom su zaslužni savremene tehnologije. Pojedinim roditeljima je lakše detetu dozvoliti da sedi za računarom, dati mu telefon ili tablet za igrice, nego ga izvesti u prirodu da trči, a nisu ni svesni kakvu im štetu time nanose. Oduzmite deci tablet i dajte loptu i lastiš", poručuje doktorica Đajić.

Dodaje da se često, zbog neprimerenih sadržaja koje deca gledaju na telefonima i računarima, javljaju i problemi u ponašanju.

"Dete iz igrica uči da bude agresivno, te se tako ophodi i prema vršnjacima u školi", izjavila je Đajić.

Školski pedagog Milana Koprena kaže da im iz godine u godinu dolazi sve više dece sa govornim manama, jer roditelji nisu na vreme prepoznali problem.

"Ako se izuzmu organski poremećaji, deca imaju govorne mane, zbog toga što ih roditelji ne uče da ispravno izgovaraju reči ili su neinformisani. Obično misle da je prerano da ih vode logopedu, pa zakasne sa tretmanima", kaže Koprena.

Dodaje da je ozbiljan problem i to što se deca sve teže nose sa neuspehom i na njega pogrešno reaguju.

"Ta vrsta samopouzdanja stiče se u krugu porodice, a mi plniramo da uradimo istraživanje posle godinu dana koliko boravak u školi može da utiče na pravazilaženje tog problema kod dece", rekla je Koprena.

Psiholozi ističu i da je dosta dece emocionalno nezrelo, pa se i sa šest godina ponašaju kao mala deca i na taj način privlače pažnju roditelja koji, iz različitih razloga, ne provode dovoljno vremena s njima.

Nespremni za školu

Na sistematskim pregledima lekari pedijatri su utvrdili da nekoliko mališana nije spremno za polazak u školu. Bosa Đajić kaže da su kod većine te dece već ranije uočeni razvojni problemi, te su na vreme uključeni u odgovarajuće tretmane, kako bi dobili odgovarajuću pomoć. Ima i gojaznosti, ali situacija nije alarmantna.

Za mesec dana u Domu zdravlja je pregledano oko 1.250 dece, a u privatnim ambulantama oko 600 budućih školaraca.