Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Švedski projekat 'Prva generacija' u Kragujevcu

U okviru svoje zvanične posete Kragujevcu, ambasador Švedske Nj.E. Jan Lundin lansirao je projekat #FirstGeneration (Prva Generacija) učešćem u javnom dijalogu sa učenicima kragujevačkih škola.

  Izvor: Foto: Vuk Branković

Mladi su imali priliku da ambasadora pitaju sve što ih zanima. Tako su pitanja poput: Kako rešiti problem vršnjačkog nasilja?  Da li ste Vi lično angažovani na ostvarenju ljudskih prava? Da li su svi građani Švedske zadovoljni životom? Kako Švedska može pomoći Srbiji na polju ljudskih prava i sloboda? bila teme otvorenog razgovora između ambasadora i učenika.

Na pitanje jedne od učenica da li zaista veruje u #FirstGeneration ambasador je odgovorio: "Verujem da ovakvi projekti doprinose širenju svesti o tome da je obrazovanje veoma bitno za razvoj svakog mladog čoveka. Obrazovanjem se šire vidici i stiče razumevanje za mnoge pojave u svetu. Kada bi ljudi više razumeli jedni druge, bilo bi manje nasilja i drugih negativnih pojava."

Kampanju #FirstGeneration pokrenulo je Ministarstvo spoljnih poslova Švedske na osnovu agende Ujedinjenih nacija o stvaranju održive i pravične budućnosti kroz 17 zajedničkih ciljeva. Glavna poruka ove kampanje glasi: „Mi smo prva generacija koja ima priliku da preokrene trendove negativnog razvoja u svetu. Skoro polovina svetske populacije je mlađa od 25 godina. Ključ održive budućnosti biće određen našom sposobnošću da transformišemo znanja u nova rešenja angažovanjem mladih đaka i studenata. Moramo da pređemo sa reči na dela. #FirstGeneration će pomoći novim i mlađim ciljnim grupama da preuzmu izazove koji su povezani sa agendom o održivosti". Kampanja se posebno obraća nastavnicima i profesorima, jer imaju ključnu ulogu u društvu zbog svojih kontakata sa mlađim generacijama.

U okviru #FirstGeneration kampanje, ambasada Švedske i  C31- Centar za razvoj kulture dečjih prava organizuje projekat KUB - Jedan čovek može napraviti razliku. Cilj ovog projekta je da se u školama širom sveta više razgovara o ljudskim pravima, građanskoj hrabrosti i humanosti. U Kragujevcu će biti organizovane edukativne radionice, seminari za nastavnike u osam škola, kao i produkcija izložbe koja će biti prikazana u maju 2017. godine.

Projekat se zasniva na istorijskoj priči i misiji švedskog diplomate Raula Valenberga u Budimpešti tokom Drugog svetskog rata, kada je spasao život hiljadama Jevreja dajući im švedski zaštitni pasoš. Projekat su podržali Friends i Raoul Wallenberg Academy.   

Drugog dana posete ambasador Švedske Nj.E. Jan Lundin, inače strastveni šahista, odigrao je partiju sa istaknutim šahistom, Kragujevčaninom Zoranom Novoselskim i njegovim učenikom, omladinskim prvakom Srbije u šahu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica