U elektronski registar koji je deo projekta "„Bebo, dobro došla na svet"“ upisalo se i privatno porodilište u zemlji i prva beba iz tog porodilišta.

"Projekat "Bebo, dobro došla na svet" je projekat koji treba da olakša zakonske procedure svim roditeljima u Srbiji. Izuzetno mi je drago što prednosti ovog sistema, posle svih državnih porodilišta, sada mogu da koriste i građani koji su se opredelili za usluge privatnog sektora", rekao je Lončar.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku 46 porodilišta se priključilo tom projektu u okviru kojeg roditelji za 15 minuta prijavljuju svoju bebu, a bebina dokumenta stižu na adresu na kojoj je prijavljena.

Sva porodilišta do kraja godine

"Prema planu projekta, očekujem da sva porodilišta budu deo projekta do kraja godine, što znači da će svi roditelji vrlo brzo moći da iskoriste pogodnosti ovog servisa", izjavila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.

Uvođenje državnih i privatnih porodilišta u sistem prijave beba deo je strategije nadležnih državnih organa: Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstva zdravlja da pruže objedinjenu uslugu i maksimalno pojednostave procedure.

Projekat "„Bebo, dobro došla na svet" omogućava da se za 15 minuta, dok su još mama beba u porodilištu, obavi elektronski upis beba u matičnu knjigu rodjenih, prijavu državljanstva i prebivališta i prijavu na zdravstveno osiguranje.