Respiratorne infekcije bez uobičajenih simptoma vrebaju mališane. Dete nema temperaturu, ne curi mu nos, ne boli ga grlo, samo kašlje - dijagnoza bronhitis!

Kako je oktobar mesec vreme za početak sezone virusa i kako su vremenske prilike poslednjih dana bile idealne za njihov razvoj, domovi zdravlja su puni dece sa različitim respiratornim infekcijama, propraćenim netipičnim tegobama.

Majka osmogodišnjeg dečaka R. B. (43), koja nije želela da joj se objavi ime i prezime, ne može da veruje da joj je sin za samo četiri dana dobio bronhitis, a da je od simptoma imao samo kašalj.

Pogledajte i Kako razlikovati prehladu i grip?

"Počeo je da kašlje i nije imao nikakve druge simptome, kao što su curenje iz nosa, bolovi u grlu i temperatura. Išao je u školu redovno. Nakon dva dana suvi kašalj se pretvorio u produktivni i zvučao je strašno - kao lavež psa. Pošto se to nije smirivalo, odvela sam ga kod lekara koji je, nakon što je poslušao pluća, rekao da je dečak pun sekreta i prepisao mu sirup za širenje bronhija. Nije hteo da uključuje antibiotike jer grlo nije bilo crveno, niti je bilo ikakvog drugog znaka respiratorne infekcije", kaže R. B.

Prema njenim rečima, kašalj je počeo malo da se smiruje, kao i ona.

"Na kontroli je doktor rekao da se i dalje čuje škripanje i sviranje u grudima i da mora da se uključi antibiotik. Naložio je da se uradi krvna slika. Dijagnoza je bila - bronhitis", završava zabrinuta majka.

Pedijatar dr Nevenka Raketić objašnjava da je ova pojava uobičajena, jer je sezona respiratornih infekcija počela i trajaće sve do marta.

"Deca su se vratila u škole i vrtiće i razmenila viruse, što takođe objašnjava zašto se toliko njih razbolelo. Rino virusi i adenovirusi posebno su prisutni kod mališana. To što više ispoljavaju kašalj u odnosu na druge simptome posledica je visoke vlažnosti vazduha. Deca sa osetljivijm bronhijalnim stablom sklonija su da na viruse reaguju kašljem", ističe dr Raketić i dodaje da i odrasli, s druge strane, treba da se čuvaju gripa, pa preporučuje svim roditeljima da se radi prevencije vakcinišu.

Što se tiče preventive kod mališana kada je reč o respiratornim infekcijama, doktorka takođe ističe vakcinaciju i konzumaciju lekovitih preparata.

"Primanje pneumokokne vakcine, koja nije u našem obaveznom kalendaru vakcinacije, odličan je vid prevencije.

"Sva deca bi trebala da uzimaju preparate na bazi cinka, dok ona koja ne jedu sveže voće i povrće, a imaju više od dve godine treba da piju multivitaminske preparate. Takođe, ne bi bilo loše da im roditelji uvedu i probiotike, koji bi sprečili ulaz mikroorganizama kroz digestivni trakt, ali i zbog toga što su u ovo vreme vrlo česte i stomačne tegobe propraćene dijarejom i povraćanjem" objašnjava dr Raketić.

Izvor: Alo

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.