Trećina pregledanih sedišta nije bila postavljena po uputstvima proizvođača, a čak dve trećine, iako su bila postavljena po uputstvima, nisu bila dovoljno pričvršćena, rezultat je kontrole koji su obavili stručnjaci Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja u okviru kampanje Bezbednost nikada nije na odmoru.

Pročitajte i... Obavezno auto-sedište za dete

"Rezultati koje je pokazala naša akcija su veoma zabrinjavajući. Nijedno od pregledanih vozila nije imalo ispravno namešteno sedište i to znači da nijedno od njih u slučaju sudara ne bi imalo svoju funkciju. Dobra stvar je da samo jedno sedište nije ispunjavalo tehničke propise u vezi sa bezbednošću proizvoda", rekao je direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović.

"Ne ohrabruje ni činjenica da smo u toku kontrole naišli na nezanemarljiv broj automobila u kojima deca nisu bila vezana uopšte", dodao je Okanović.

Za razliku od drugih evropskih zemalja i regiona prema podacima Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji samo 32 odsto roditelja dece do tri godine koristi auto-sedište za svoje mališane, a čak 90 odsto njih nepravilno ga postavlja u automobil.

Pročitajte i... Izbor autosedišta za dete

Najveći razlog za to je neinformisanost o tome koliko su auto-sedišta važna za bezbednost dece u saobraćaju. Zato je i pokrenuta kampanja Bezbednost nikada nije na odmoru koja se sprovodi već drugu godinu za redom, a kojoj se priključio i srpski automobilista Dušan Borković.

"Nije važno samo da se sedište kupi već i da ono apsolutno odgovara uzrastu i telesnoj težini deteta, kao i da bude montirano na pravilan način. Samo tako možete biti sigurni da ste uradili apsolutno sve za sigurnost vašeg deteta", rekao je Borković.

Pročitajte i... Dete u auto sedištu: Sedam velikih grešaka koje prave roditelji

Podaci koji ukazuju na to da poslednjih nekoliko godina deca u saobraćaju više stradaju u automobilu, nego kao pešaci je dovoljna da shvatimo da moramo hitno da reagujemo, objasnio je Borković.

Izvor: Rts

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.