Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predlog zakona koji je podelio javnost: Drastična zatvorska kazna za roditelje dece vegana

Nakon što je predlog ovog zakona došao na dnevni red italijanskog parlamenta, javnost širom sveta se zainteresovala za ovaj slučaj, a umešali su se i stručnjaci iz medicine i prava. Ovako stručna lica iz Srbije posmatraju ovaj problem...

  Izvor: Foto: Profimedia

Roditelji koji svoju decu hrane na veganski način, bez upotrebe bilo kakvih namirnica životinjskog porekla, mogli bi zbog toga da snose sankcije. Naime, za roditelje dece mlađe od 16 godina koji se odlučuju za ovakav način ishrane predlaže se kazna zatvora od godinu dana, a čak dve godine ako su mališani vegani trogodišnjaci ili mlađi od tog uzrasta. 


Pročitajte i... Vegetarijanska ishrana za decu

Ova inicijativa nastavak je burne rasprave u italijanskim medijima koji su razmatrali slučajeve dece koja su se razbolela jer su bila na veganskoj ishrani, pa su ih socijalne službe oduzele od roditelja i poverile starateljima na čuvanje. Javnost je potresao slučaj deteta vegana, koje je sa 14 meseci bilo teško kao beba od samo tri meseca. Zabrinuti roditelji doveli su dete u bolnicu u trenutku kada je sa nešto više od godinu dana bilo veoma pothranjeno, sa nedostatkom kalcijuma, a zbog poremećaja srca moralo je da bude i operisano. Sud je ovim roditeljima oduzeo pravo na dalje brigu o detetu.

Sme li zakon da se umeša u pravo roditelja da sami izaberu kako će da hrane svoju decu i predloži ovako drakonske kazne za ljude koji veruju da je vegetarijanska ili veganska ishrana bolja od one koja podrazumeva konzumaciju mesa, pitanje je i za lekare i za pravnike.

Prof. dr Branko Jakovljević, specijalista ishrane sa Katedre za higijenu Medicinskog fakulteta u Beogradu, vegansku ishranu nikada ne bi preporučio za decu i mlade osobe, dok je vegetarijanska ishrana donekle prihvatljivija varijanta. Vegani, podsetimo, izbegavaju sve namirnice životinjskog porekla, dok vegetarijanci uzimaju mleko i jaja.

Pročitajte i... Alternativna ishrana za decu

"Uz poštovanja sloboda i prava roditelja da u određenom uzrastu odlučuju u ime deteta o načinu ishrane, pitanje je da li se odluka da se detetu potpuno uskrate namirnice životinjskog porekla može prepustiti samo roditeljima. To je naravno pitanje i za pravnike i političare, ali nijedan lekar ne može deci mlađoj od 16 godina savetovati da u ishrani poštuju samo principe veganske ishrane. Ona može bitno da ošteti zdravlje. Anemije su pratilac svake veganske ishrane, jer se gvožđe i bitni elementi od kojih se stvaraju crvena krvna zrnca nalaze uglavnom u namirnicama životinjskog porekla", kategoričan je dr Jakovljević, piše Politika.

Vegetarijanska ishrana, po njegovom mišljenju, manje je štetna i ne mora uvek da se loše odrazi na zdravlje deteta, ali samo uz dobru medicinsku edukaciju roditelja.

Doktor pravnih nauka Zorica Mršević, naučna savetnica Instituta društvenih nauka u Beogradu, smatra da kada bilo kakav roditeljski tretman ugrožava zdravlje i život deteta ima mesta za reagovanje države. Doduše, predložene italijanske zatvorske kazne navodi kao preterane. Za početak pomoći će i da se deca izmeste u drugu porodicu.

Pročitajte i... Vrste žitarica u ishrani dece

"Neko će reći da se u ovom slučaju krše prava roditelja, ali svako pravo prestaje da postoji kada se pređe u fizičko i zdravstveno zlostavljanje. Kao što nemaju pravo da ga tuku, zanemaruju ili mu uskraćuju školovanje, tako nemaju pravo da mu načinom ishrane nanose štetu. Bez obzira što su u najboljoj nameri dete izložili vegetarijanskoj ili veganskoj ishrani, ako dete slabi, zaostaje sa svojim vršnjacima i ima ozbiljne zdravstvene probleme, država ima pravo da se umeša", kaže Zorica Mršević.

Na pitanje zašto način ishrane, poput vegetarijanskog koji je dobar za odraslu osobu, ne može biti podesan i za decu, dr Jakovljević kaže da vegetarijanska ishrana ni za odrasle osobe nije idealna, ali da sve zavisi sa čime je poredite. Ako je poredite sa tipičnom srpskom prehranom koja podrazumeva puno obroka iz pekare ili pečenjare, bez povrća i voća – vegetarijanska je ishrana bolja. On, međutim, naglašava da su proteini životinjskog porekla neuporedivo zdraviji za rast i razvoj dece i kompletniji od onih koje mogu uneti vegetarijanskim ili veganskim načinom ishrane.

Pročitajte i... Naučite decu da se zdravo hrane

Odlazak u ekstreme vodi kako do gojaznosti, tako i do anoreksije i bulimije, bolesti nedovoljne uhranjenosti, a čija krajnja posledica može da bude i smrt. Štaviše, nepravilna ishrana je u Srbiji, kao i u svetu, vodeći faktor rizika za razvijanje bolesti od kojih umire oko 85 odsto stanovništva.

Izvor: Politika, 021


*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica