Mnogi roditelji strahuju da će njihovo dete na letovanju da izgori ili još gore da nagazi na ježa. Međutim, malo ko pomišlja da brčkanje u plićaku može biti podjenako opasno. 

Nikol Saliven, mama šestogodišnje devojčice, uverila se upravo u to.

Naime, njena ćerka je u vodi dobila bakterijsku infekciju kože koja se naziva impetigo. Devojčici se pojavio osip, pa je Nikol, misleći da je u pitanju nešto sasvim bezazleno namazala kremu, međutim, malenoj Beli stanje se drastično pogoršalo sledećeg jutra.

Pogledajte i Letnje infekcije kože

“Kada se probudila, shvatila sam da je nešto mnogo ozbiljnije u pitanju. Oba oka su joj bila zatvorena, a celo lice otečeno, kao i vrat i ruke”, objasnila je mama Nikol.

Nikol je devojčicu odmah odvela kod lekara koji su joj saopštili da je Bela zaražena bakterijom iz vode koja je ušla preko otvorene posekotine koju je Bela imala na telu.

Impetigo je česta kožna infekcija koja pogađa uglavnom decu. Ne smatra se da je mnogo opasna, ali je vrlo zarazna infekcija. Deca mogu da se zaraze ovim preko igračaka, ćebadi ili odeće. Bakterija ulazi u kožu preko rana ili čak ujeda buba.

VIŠE O... Impetigo – česta letnja infekcija kože

Zaraženi deo može, ali i ne mora, da svrbi, a češanje može samo da proširi zarazu. Pojavljuje se i uz curenje nosa ili na preisušenoj koži. Bakterija, dakle, napada deo tela gde je površinski sloj kože oštećen povredom ili iritacijom, diranjem područja oko nosa ili stiskanjem bubuljica.

Doktori savetuju da ukoliko dete ima neku otvorenu ranu , izbegava otvorenu vodu, naročito posle oluje i to 24 do 48 sati.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama