Crevni sistem novorođenčeta je sterilan na rođenju, ali se već tokom prvih 24 sata naseljava bakterijama iz majčinog digestivnog trakta. Posle te prve kolonizacije crevna flora zavisi od nekoliko faktora, a jedan od njih je ishrana. 


Pročitajte i... Prva nemlečna hrana za bebe: Ukusne i zdrave žitarice!

Dojena odojčad imaju crevnu floru u kojoj dominiraju korisne bakterije: laktobacilus i bifidobakterije, dok se crevna flora dece na veštačkoj ishrani znatno razlikuje - bifidobakterije se nalaze u promenljivom broju, ili ih uopšte nema.


Laktobacili stimulišu imune funkcije, pomažu varenje i apsorpciju hranljivih sastojaka, sintetišu enzime varenja i sprečavaju rast štetnih bakterija. Bifidobakterije, osim nabrojanog, sintetišu i vitamine.


Kako probiotici utiču na zdravlje bebe? 

1. Jačaju bebin imunitet 

Crevna flora je važna za razvoj i funkcionisanje imunog sistema. Korisne bakterije učestvuju u telesnoj odbrani od patogenih bakterija i pomažu u prevenciji alergije na hranu. 

Probiotičke bakterije prenesene kroz majčino mleko mogu predstavljati značajnu pomoć u razvoju zdrave crevne mikroflore i jačanju imunog sistema beba. 

Međutim, one mame koje su se porodile pomoću carskog reza i koje ne mogu da doje, ne treba da brinu, jer postoje probiotički suplementi koji se mogu dodati u mlečnu formulu i hranu za bebe.

2. Smanjuju rizik od ekcema 

Istraživanja su pokazala da probiotske bakterije laktobacilus koje uzima majka koja doji bebu, obezbeđuju male, ali dugotrajne pozitivne efekte na dečji ekcem. 

3. Sprečavaju pojavu dijareje kod beba i odojčadi

Klinička istraživanja su pokazala da jedna vrsta crevnih bakterija, može umanjiti pojavu proliva kod beba i dece.

Dijareja je posebno opasna za bebe i malu decu, s obzirom da ona lako mogu da dehidriraju, te je smanjenje rizika od pojave ove zaraze vrlo važna.


Pročitajte i... Pravilna ishrana jednogodišnjaka: Namirnice neophodne za energiju mališana


Osim toga, zbog ovih dobrih bakterija stvaraju se nepovoljni uslovi za rast i razvoj patogena, a rezultat je skraćeno trajanje proliva, bolja iskoristivost hranjivih materija i snažniji rad imunog sistema.

4. Smanjuju rizik za pojavu alergija

Bebe čije majke koriste probiotike tokom trudnoće i koje ranije dobijaju suplemente takozvanih dobrih bakterija, imaju manji rizik od alergija u odnosu na drugu decu, zaključak je brojnih studija sprovedenih u prošlosti.

Zdrav izbor za mališane

Lino žitne kašicesa probiotikom sadrže kulturu Bifidobacterium lactus poput bifidobakterije u probavnom sistemu beba, a odlikuju ih i druge karakteristike: bogat su izvor gvožđa, vitamina i joda, ne sadrže gluten i šećer, veoma su ukusne i jednostavno se pripremaju.