Novosadski Gradski odbor SPO saopštio je da informacije koje se ovih dana plasiraju u javnosti, o tome kako će subvencije za boravak dece u privatnim novosadskim vrtićima biti stopirane, kako će roditelji morati sami da snose troškove, te kako je "gradska vlast oduzela deci novac", nemaju veze sa realnošću.

"Pojedini Internet portali i političke stranke, koji su ovakve neistine jedva dočekali da ospu paljbu po gradskoj vlasti, imaju za cilj da umanje izuzetne rezultate koje je naš grad postigao na ovom polju i na koje smo ponosni", poručili su u saopštenju iz novosadskog SPO.

VIŠE O... Novi Sad: Roditelji će sami plaćati privatne vrtiće

Kako dodaju, subvencije koje Grad Novi Sad isplaćuje roditeljima čija deca idu u privatne vrtiće nisu, niti će biti ukinute. 

"Isključivom zaslugom aktuelne gradske vlasti svako dete koje je upisano u privatni vrtić po ovom programu, imaće subvencionisan boravak u narednim mesecima, a po konstituisanju novog sastava gradskog parlamenta biće doneta nova odluka o subvencionisanju od septembra", dodaje se u saopštenju.

Kako objašnjavaju iz SPO, Gradsko veće jeste donelo Rešenje da se za jul i avgust smanji iznos predviđen za subvencije za 50 odsto, jer je prošlogodišnja praksa pokazala da u privatne vrtiće tokom leta ide svega do 30 odsto upisane dece, dok su vlasnici pojedinih vrtića prijavljivali i do 70 odsto mališana.

Pogledajte i Beograd: Bez mesta u vrtićima 10 hiljada mališana

Grad će, uz to, u saradnji sa vlasnicima privatnih predškolskih ustanova pratiti dinamiku pohađanja vrtića tokom leta i svoj deci će boravak biti subvencionisan, dodaje se.

"Ovom prilikom još jednom podsećamo da je Novi Sad prvi grad u Srbiji koji je doneo odluku o finansijskoj podršci roditeljima čija deca nisu uspela da se upišu Predškolsku ustanovu 'Radosno detinjstvo'. Na ovaj način ova gradska vlast, u kojoj učestvuje i Srpski pokret obnove, za razliku od prethodnih, drastično je smanjila listu čekanja i u narednom periodu će se raditi na tome da se ona potpuno ukine", ističu iz novosadskog SPO.

Iz stranke Levica Srbije upozorili su prethodno danas na veliki problem nedovoljnog broja slobodnih mesta u predškolskoj ustanovi "Radosno detinjstvo". 

"Nedavni rezultati konkursa pokazuju da je skoro 5.000 dece ostalo bez mesta u vrtiću, dok je tek nešto više od 1.000 dece uspelo da se upiše. Imajući u vidu da je ovo problem koji traje godinama, pozivamo gradske vlasti da nađu rešenje za ovaj problem koji je svake godine jedna od najvećih muka na hiljade novosadskih porodica", poručili su iz Levice Srbije.

Iz Levice Srbije još dodaju da je nedavno kod Spensa prodato najveće gradsko građevinsko zemljište, a od dobijene sume bi se, kako smatraju, moglo izgraditi više vrtića, tako da, kako ocenjuju, nije istina da trenutno nema sredstava za te svrhe. 

"Pozivamo nadležne da deo sredstava dobijenih od prodaje usmere u izgradnju preko potrebnih vrtića i time reše probleme, barem dela dece koja ni ove godine nisu uspela da se upisu u vrtić, a podsećamo da se radi o skoro 5.000 dece", dodaje se u saopštenju Levice Srbije.

Izvor: Tanjug

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.