Američki zdravstveni zvaničnici saopštili su da više ne postoje sumnje da je virus zika povezan s teškim oštećenjem lobanje novorođenih beba.

Stručnjaci su do sada bili oprezni u povezivanju virusa zika s mikrocefalijom uprkos registrovanim slučajevima zaraženih trudnica koje su kasnije rodile bebe s tom anomalijom tokom epidemije te bolesti u Brazilu i Južnoj Americi. 

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti saopštio je da sada postoji dovoljno dokaza da je virus zika povezan s mikrocefalijom i retkim neurološkim oboljenjem. 

Pogledajte i Zika virus: Priče porodica koje su se suočile sa strašnim posledicama opasnog virusa

Taj centar je dodao da trudnicama savetuje da izbegavaju zemlje gde je prisutan virus zika, kojeg pretežno prenose komarci. 

Virus zika ima simptome slične običnom gripu. Za sada ne postoji poseban lek ili vakcina protiv njega. Epidemija tog virusa izbila je prošle godine u Brazilu i Kolumbiji, ali su tamošnje vlasti nedavno saopštile da se znatno smanjuje broj inficiranih. 

Virus identifikovan 1947. godine u šumama Ugande, do sada je najrasprostranjeniji bio na području Azije i Afrike, gde ima najviše komaraca.

Izvor: Beta

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.