Predstavnici 45 evropskih roditeljskih udruženja i lekari iz Evropskog društva pedijatrijske onkologije pokušaće na današnjoj konferenciji da daju odgovor na pitanje šta može i mora da se uradi u borbi protiv raka kod dece.

Svakoga dana jedno dete oboli, svake nedelje jedno dete izgubi borbu za život, a godišnje 350 mališana dobije neku malignu bolest. Najčešće obolevaju od leukemije, raka kostiju i raka mozga. U zavisnosti od toga kada se otkrije lečenja, procenat preživljavanja je oko 70 odsto.

Pogledajte i Osmeh na njihovim licima je jedino što je važno: Fotografija devojčica koje su pobedile opaku bolest (FOTO)

"Srbija, kao i pojedine zemlje u Evropi, spada u onu grupu u kojoj je preživljavanje dečjeg kancera manje za 10 do 20 odsto u odnosu na razvijene zemlje. Nama je cilj da srpska deca i mladi oboleli od raka imaju jednake šanse da prežive izlečive oblike raka kao i njihovi vršnjaci u Evropi", kaže Irina Ban iz Srpske mreže za borbu protiv dečjeg raka – Udruženje "Zvončica".

Ističe da mnogo toga može da se promeni, a da je dobra vest da Srbija ima sve resurse da unapredi zdravstvo, pogotovo kod dece. Potrebna je međusobna komunikacija unutar zemlje, institucije i pojedinci mnogo bolje da komuniciraju na višem nivou, ističe Irina Ban.

Dodaje da Srbija nema pristup svim lekovima, ali i da farmacija u svetu nema finansijski interes da ulaže u nove lekove. "Kod nas je problem što mnogi nisu registrovani, naši lekari mnogo rade da sa Fondom uspostave sisteme", rekla je Irina Ban za RTS.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.