Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija: Uvođenje jednosmenskog rada u školama do 2020. godine

Deca bi do 2020. godine trebalo da idu samo u prepodnevnu smenu i za to nema zakonskih prepreka, kažu iz Ministarstva prosvete.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Uvođenje jednosmenskog rada predviđeno je strategijom razvoja obrazovanja do 2020. godine.

Ovakav sistem rada se već i organizuje u određenom broju škola, a one koje imaju rad u dve smene moraće u naredne četiri godine da se prilagode.

"Ako škola ima odgovarajuće uslove, može da realizuje i sada rad u jednoj smeni", objasnili su za “Blic” u Ministarstvu prosvete.

Pogledajte i Ugledni norveški pedagog: Škola priprema decu za sledeći ispit, ali ne i za život

Ovakav način rada bi učenicima omogućio da svoje dnevne školske obaveze završavaju dok su u školi.

"Jednosmenski rad i dobri uslovi u školi stvaraju uslove za grupni rad, vršnjačku edukaciju. Trenutno nema smetnji za ostvarivanje obrazovno-vaspitnog procesa u jednoj smeni, ali još uvek postoje škole u kojima zbog nedostatka prostornih kapaciteta to nije moguće - rekli su u Ministarstvu i poručili da će se na rešavanju tog problema raditi u narednom periodu.

Iz Udruženja nastavnika srednjih stručnih škola poručuju da je to dobar predlog.

Pogledajte i Pomozite detetu da savlada stres pred školu

"Za đake bi to bilo dobro jer će imati prostor za dodatnu nastavu i mogućnost da se aktiviraju u mnogim sekcijama", kaže Milorad Antić iz ovog udruženja. Međutim, dodaje da je pitanje kako će to zaživeti u velikim gradovima jer zbog broja đaka škole moraju da rade u dve smene.

Psiholog: To bi bilo odlično

"Ustajanje ujutru u isto vreme, odlazak u školu, sve to doprinosi pravilnom formiranju radnih navika. Mislim da je to mnogo bolje nego da jedne nedelje deca idu pre podne, a druge po podne. Ovako će više vremena imati i za sport i za druženje", kaže za “Blic” Branka Tišma, psiholog u OŠ “Lazar Savatić”.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica