Za Mladence se vezuju mnogi lepi običaji, a jedan od njih je i spremanje ukusnih kolačića, koji se nazivaju mladenčići.

Prema tradiciji, na ovaj dan žene ustaju rano i mese 40 kolačića, mladenčića, koji simbolizuju dug, srećan i sladak život. Peku ih, premazuju medom, nude decu i sve koji pre podne dolaze u kuću. Kolačići mogu biti kružnog oblika, ali i u obliku noža, makaza, sablje, ovce, pileta. 

Stariji tvrde da pre Mladenaca nije dobro jesti ništa što je izniklo posle Nove godine. Na Mladence je dobro jesti med, kuvanu koprivu i zelje da bi se očistila krv.

Mnogi današnji parovi ovaj praznik proslavljaju u užem društvu u svom domu, ali neretko i u restoranima.

Ranije se podrazumevalo svi oni koji su bili pozvani na svadbu dođu i na mladence, međutim taj običaj je zastareo, pa današnji supružnici pozivaju uži krug ljudi najčešće u vreme ručka.

Inače, Mladenci su praznik koji se slavi u čast 40 svetih mučenika - mladih vojnika koji su položili život za veru Isusa Hrista. U vreme kad je, početkom IV veka, istočnim delom Rimskog carstva vladao car Valerije Likinije, koji je svim silama gušio hrišćanstvo, u maloazijskom gradu Sevastiji lokalni komandant Agrikola pokušao je da odvrati od hrišćanstva 40 vojnika, ali nije uspeo, pa je obavestio višukomandu.

Ona je poslala izaslanika Lisija, koji je naredio da ih bace u jezero koje se ledilo od hladnoće, a kad ih ni to nije odvratilo od Hrista, javno ih je spalio na lomači.

Stradalnici su bili mladići, pa je taj dan povezan sa prastarim običajima darivanja mladih bračnih parova.

Uspomenu na 40 mučenika slave i stočna i zapadna crkva, a najviše Jermenska apostolska crkva.