U Srbiji, kao i u Crnoj Gori i Albaniji, žene se odlučuju da namerno prekinu trudnoću ukoliko saznaju da nose devojčice, tvrdi dr Dušan M. Protić, privatni beogradski ginekolog.

Parovi iz Crne Gore čine većinu onih koji iz regiona dolaze kod njega da odrede pol deteta u ranoj fazi kako bi doneli odluku o selektivnom abortusu. Međutim, i žene i iz Srbije nisu izuzetak.

"Parovi koji mi dolaze uglavnom imaju dve ili tri ćerke, mada je bilo i slučajeva da dođu oni koji traže da prvo dete bude muško. Dolaze mi ljudi i iz Nemačke na ovakvu proveru. Imamo sam slučajeve da se trudnoća završila abortusom kada je rezultat pokazao da je dete žensko", sa žaljenjem kaže dr Protić.

Pogledajte i Abortus je nezdravo rešenje

U klinici u kojoj radi pol se može odrediti horiocintezom - biopsijom horionskih čupica i metodom koji se zasniva na uzimanju krvi iz vene i naknadnoj analizi DNK ploda. Sama intervencija horiocinteze košta oko 400 evra, a Protić smatra da ko je spreman da plati taj novac za informaciju, on to ne radi iz interesovanja, već da bi mogao abortirati u zakonski predviđenom roku, do 10 nedelje trudnoće.

Prof. dr Snežana Rakić, direktorka Klinike za ginekologiju i akušerstvo "Narodni front", kaže da se selektivni abortus najčešće odvija u privatnim klinikama i u prećutnom dogovoru sa ginekologom.

Pogledajte i Razočaranje (mnogih) trudnica: Šta kada je beba drugog pola od očekivanog?

"Selektivni abortus nije moguć u državnim bolnicama", objašnjava ona.

Nadležni iz Saveta Evrope su od vlasti u Podgorici prošle godine zatražili podatke o selektivnim abortusima, nakon što je Populacioni fond UN Crnu Goru svrstao među zemlje u kojima se rađa nesrazmerno više dečaka nego devojčica.

Autor: S. Todorović; Izvor: Blic

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.