Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu i Medicinski fakultet u Beogradu, prvi put ove godine uključili su se u međunarodni projekat Svetske zdravstvene organizacije, analize stanja gojaznosti školske dece. Testirano je ukupno 5.102 dece mlađe školskog uzrasta u celoj Srbiji, a podaci do kojih se došlo, su zabrinjavajući. 

Loša ishrana plus nedovoljna fizička aktivnost i nasledni faktor dovode do preterane gojaznosti. Poražavajuće statistike nije pošteđena ni Srbija. 35 odsto naših đaka prvaka i nešto starijih školaraca, pre svega dečaka, bije bitku sa kilogramima. To su podaci analize grupe istraživača svih Univerziteta u Srbiji, koja je, u protekla dva meseca, sprovedena u 42 škole.

Pogledajte i 12 saveta kako da sprečite gojaznost deteta

"Ovo je prvi ovakav projekat. Srbija je od 2015-te godine prvi put član KOnzorcijuma SZO na ovom projektu i, nažalost ,moram da kažem da su podaci,analizirali smo pre svega decu prvih i drugih razreda osnovnih škola, podaci su zabrinjavajući. Procenat gojaznih i pregojaznih dečaka šestogodišnjaka u Srbiji je veći nego bilo gde u Evropi. Ostale populacije nemaju tako veliku učestalost,ali izgleda da iz nekog razloga gojaznost u Srbiji raste", kaže prof. dr Sergej Ostojić, koordinator projekta.

Pogledajte i Uzroci gojaznosti različiti kod devojčica i dečaka

Neke od uzroka toj pojavi vodeći naučnici, lekari, nutricionisti, koji su prisustvovali današnjem skupu,vide u spletu okolnosti da brza hrana postaje dominantan način ishrane mlađe populacije dok su fitnes treninzi postali vannastavna aktivnost prepuštena želji I finansijskim mogućnostima roditelja.

"Dalje ćemo pratiti to,mi ćemo predlagati Vladinim autoritetima što se tiče vežbanja,naročito u predškolskom I mlađe školskom uzrastu,tada se gradi neka baza i stil života koje će trajno rešiti taj problem.Naravno,nikada 100 postotno ali ćemo biti zdravija populacija", veli prof.dr Dejan Madić, dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu.

Naredni korak ka tom cilju,kako je istaknuto na sastanku,biće primena projekta u školama širom Srbije a koja podrazumeva promovisanje zdravog stila života.

Izvor: RTV

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.