Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Upozorenje lekara: Roditelji, pažljivo sa upotrebom paracetamola

Da li često posežete za paracetamolom kada vaš mališan ima blago povišenu telesnu temperatura? Britanski pedijatri upozoravaju da prekomerna doza ovog leka može da izazove ozbiljne zdravstvene posledice kod dece...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Pedijatar i profesor opšte pedijatrije na londonskom univerzitetu, Alester Satklif tvrdi da roditelji često deci daju suspenziju paracetamola i za smanjenje blago povećane telesne temperature, izlažući dete riziku da se kod njega u kasnijoj životnoj dobi razviju astma, srčane i bolesti bubrega, kao i da nastanu oštećenja na jetri, piše Sunday times.

Povezane vesti

"Roditelji su skloni tome da detetu daju paracetamol da bi njime smanjili tek blago povećanu temperaturu koju tretiraju kao bolest, što je potpuno pogrešno. Raspolažemo podacima po kojima se zloupotreba, tj. prečesto posezanje za suspenzijom paracetamola kod dece povezuje s razvojem astme i oštećenjem jetre, a po zadnjim podacima i oštećenjem bubrega, kao i razvojem srčanih bolesti u njihovoj kasnijoj životnoj dobi", kaže Satklif.

Kraljevska farmaceutska zadruga (RPS) deli mišljenje s dr. Satklifom i upozorava na isti problem. Britanski farmaceuti smatraju i da bi roditelje trebalo edukovati o tome. Slično misle i članovi Kraljevskog koledža za pdijatriju i dečje zdravlje (RCPCH).

Povezane vesti

Portparol RPS-a Steve Tomlin tvrdi da je najčešća pogreška koju čine roditelji često davanje paracetamola detetu u previsokim dozama.

"Dovoljno je da se tokom dva ili tri dana detetu daju jedna ili dve doze leka više od propisane i više ne možemo govoriti o sigurnom leku. Naime, prevelika doza oštećuje jetru", kaže on.

Pedijatrica i portparolka RCPCH, dr. Helen Samons podseća roditelje da blago povišenju telesnu temperaturu deteta ne 'skidaju' lekovima, jer je ona samo znak da se telo samo bori protiv upalnog procesa. Podseća i da je oralna suspenzija paracetamola vrlo dobra za ublažavanje bola, poput one koja se javlja kod upale uha, međutim, kako kaže, "ne morate je detetu nužno davati ukoliko ima nešto višu temperaturu od uobičajene".

Povezane vesti

Roditeljima savetuje da se manje oslanjanju na termometre koji znaju da budu neprecizni, već da više pažnje obrate na ponašanje deteta. Prvi simptomi visoke temperature kod male dece su letargija i nedostatak potrebe za tečnošću.

Roditeljima se savetuje da kod niže telesne temperature detetu daju što više tečnosti, a da za paracetamolom posegnu ukoliko primete da je dete letargično i neuobičajeno mirno. Pritom, obvezno treba proveriti precizno uputstvo o doziranju leka.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica