Njujorčanin Brendon Vilijams koji pati od autizma, postao je heroj svoje škole kada je spasao drugaricu od gušenja, zahvatom koji je naučio od Sunđer Boba, svog omiljenog animiranog junaka.

Brendon (13) je veliki obožavalac popularnog crtaća Sunđer Bob Kockalone. Svakog dana, kada se vrati iz škole odgleda jednu epizodu serije, a upravo mu je ta opsesija pomogla da spase svoju školsku drugaricu Džesiku.

Kako javljaju američki mediji, drama se dogodila 28. oktobra za vreme ručka u školskoj kantini.

Pogledajte i Doktor Karp: Mislim da znam šta izaziva autizam!

U jednom trenutku Brendon je primetio da se Džesika guši jer joj je poveći komad jabuke zapeo u grlu.

Dečak je reagovao bez oklevanja, s leđa je rukama obuhvatio devojčicu, i stručno izveo Hajmlihov zahvat - čvrsto prtisnuvši pesnicama na sam vrh stomaka.

Džesika je odmah ispljunula parče jabuke.

„To je bilo neverovatno! Čuo sam kako deca zapomažu i bio sam spreman da intervenišem, ali me Brendon preduhitrio i spasio je. Bio je sjajan“, rekao je Brendonov profesor Brajan Grifin.

Pogledajte i Rana dijagnostika: Kako prepoznati znake autizma

Kada su Brendona pitali da objasni svoj podvig, hrabri dečak je rekao da je „naučio kako se to radi od Sunđer Boba“.

„Gleda taj crtani svaki put kada mu se ukaže prilika. Pamti stvari koji drugi i ne primećuju, a u ovom slučaju to mu je pomoglo da spasi Džesiki život“, rekao je Brendonov otac i dodao da je „veoma ponosan na sina“.

Izvor: Tanjug

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.