U Kini će se godišnje rađati tri miliona beba više nego što bi to bio slučaj da nije ukinuta kontroverzna politika "jednog deteta", usled čega je sada svim parovima dozvoljeno da imaju dvoje dece, saopštile su kineske vlasti.

Višedecenijska stroga, a ponekad i brutalna primena politike jednog deteta je dovela do toga da zemlja sa najvećim brojem stanovnika u svetu, od 1,37 milijardi, sada ubrzano stari, a zbog pada broja radno sposobnog stanovništva trpi i privredni rast, prenela je agencija AFP.

Promena propisa, koju je na sastanku prošlog meseca objavila vladajuća Komunistička partija, omogućiće 90 miliona Kineskinja da rode i drugo dete, rekao je zamenik ministra kineske Nacionalne komisije za zdravstvo i planiranje porodice Vang Pejan.

Pogledajte i Porasla prodaja bebi opreme u Kini

Polovina njih, međutim, ima između 40 i 49 godina, što ograničava njihovu želju ili sposobnost da zatrudne i rode dete, rekao je Vang.

On je dodao da će neke od njih "oklevati da ostanu u drugom stanju, a druge neće moći da rode iako bi to želele".

Pre promene politike, 50 miliona žena je već imalo pravo na drugo dete po osnovu raznih iznimaka, što je uključivalo seoske porodice čije je prvorođeno dete devojčica, parove od kojih je jedan jedinac, kao i etničke manjine.

Objava promene politike jednog deteta je podstakla spekulacije da bi moglo da dođe do "bejbi buma", koji će biti koristan i za privredu, ali analitičari upozoravaju da mnogi kineski parovi uopšte ne žele drugo dete, posebno imajući u vidu visoke troškove podizanja dece, pa su tako posledice promene politike i dalje neizvesne.

U Kini je tokom 2014. godine rođeno gotovo 17 miliona dece, a Vang navodi da bi zbog liberalizacije propisa u narednih pet godina moglo da bude rođeno po tri miliona dece više na godinu.

Usled toga bi obim kineske radne snage do 2050. godine mogao da se poveća za oko 30 miliona ljudi, istakao je Vang.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.