Iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut" navode i da se vakcine očekuju u "najskorije vreme", odnosno već oko 1. oktobra, kao i da nema opasnosti od epidemije.

Ugovoreni dobavljač za MMR vakcinu bio je u obavezi da isporuči ugovorenu količinu vakcina do kraja septembra.

Pogledajte i Kako prepoznati i lečiti male boginje kod dece

Privremeno, kratkotrajno odlaganje vakcinacije dece neće ugroziti njihovo zdravlje, navode u toj ustanovi i napominju da će kratkotrajno odlaganje biti prevaziđeno preraspodelom postojećih količina MMR vakcine.

"Proizvođač, britanska firma Glakso, nas je neposredno pred isporuku obavestila o problemima u proizvodnji i nikakvih problema nije bilo sa tenderom ni sa izborom dobavljača", rekao je Tanjugu direktor "Batuta" Dragan Ilić.

On je rekao da očekuje da će se vrlo brzo, u najskorije vreme, zahvaljujući dodatnom angažmanu proizvođača, ta vakcina naći u dovoljnim količinama.

Pogledajte i Da li vakcine spasavaju živote?

Ilić je naglasio da roditelji nemaju razloga za zabrinutost zbog trenutnog zastoja, kao i da zbog toga ne postoji opasnost od epidemije.

"To podrazumeva da bude dovoljno vakcina i njih će biti dovoljno", podvukao je Ilić.

Ilić objašnjava da je ove godine bio povećan broj obolelih od morbila, ali ne među decom, već među odraslima. On je upozorio da je neophodno da deca budu vakcinisana na vreme i dodao da je obuhvat vakcinacije u prvih šest meseci 2015. veći nego prethodnih godina.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.