Na zapadnom platou Kombank Arene, na površini od oko 1200 metara kvadratnih biće postavljen interaktivan naučni poligon, a mogućnost da učenici iz više od 100 osnovnih i srednjh škola iz čitave Srbije istraže svaki njegov deo, pružiće oko 80 demonstratora i volontera Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Centra za promociju nauke Republike Srbije.

Eksperimenti iz fizike, hemijske reakcije, brojna naučno-popularna predavanja koja će posetiocima objasniti neke od osnovnih zakona prirodnih nauka, biće u srži manifestacije.

„U petak ćemo se igrati sa supstancama koje menjaju boju i fluorescentnim hemikalijama, objasnićemo kako nastaje naelektrisanje, pokušaćemo da zapalimo vatru vodom, a potom i da je kontrolišemo vodeći se zakonima hemije. Kolege iz Centra za promociju nauke prikazaće, a potom omogućiti deci da se i sami upoznaju sa nekim od osnovnih i vrlo interesantnih zakona fizike, a profesori Hemijskog fakulteta će nas upoznati sa vrlo zanimljivim činjenicama koje do sada nismo znali i jasno nam staviti do znanja da je hemija svuda oko nas“, objašnjava Aleksandar Đorđević, jedan od koordinatora projekta.

Program učeničkih poseta je koncipiran tako da traje od 17 do 1 čas posle ponoći, a svaka grupa će se na igralištu zadržati oko jedan i po čas. Učenici dolaze iz Novog Pazara, Smedereva, Sombora, Stare Pazove, Kragujevca, Beograda, Šapca i brojnih drugih gradova Srbije, a poslednji termini su rezervisani za učenike iz škola zemalja regiona.

„Veoma smo ponosni što imamo priliku da školama Srbije poklonimo jedan ovakav program, jer iz ranijeg angažovanja na sličnim projektima popularizacije nauke koje sprovodimo od 2011. godine znamo koliko škole, pogotovo u manjim mestima, oskudevaju u uslovima potrebnim za izvođenje praktične nastave fizike, a pogotovo hemije. Događaj koji nas očekuje u petak simbolično je nazvan igralištem za inovacije, jer u srži, laboratorije i jesu neka vrsta igrališta na kome svaka pobeda vodi nekoj novoj inovaciji koja nam omogućava bolje sutra. Zbog toga je vrlo važno da deca u ovom uzrastu shvate značaj prirodnih nauka“, ističe Miroslav Brnjak iz BASF-a.

Igralište za Inovacije je putujuća manifestacija koju BASF organizuje u glavnim gradovima Srednje Evrope, povodom obeležavanja 150 godina postojanja i predstavlja poklon svim školama i đacima koji se interesuju za prirodne nauke. Do sada je ova manifestacija realizovana u okviru proslave jubileja u glavnim gradovima Mađarske, Češke i Poljske, a nakon Srbije, naučni karavan nastavlja svoj put ka Rumuniji.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.