Turističke agencije napravile su nove cenovnike, prema kojima će zimovanje biti najskuplje u februaru.


Do ove zimske sezone najskuplje se skijalo u januaru, ali prema novim cenovnicima, sada će odmor na planinama u februaru biti “papren”. “Zimske čarolije” u januaru ubuduće će koštati kao u martu. Recimo, polupansion u hotelu “Anđela” u našem najpopularnijem zimskom centru Kopaoniku koštaće 67 evra u januaru, u februaru 84, a u martu 62 evra. Jedan dan na bazi polupansiona tokom novogodišnjih praznika u “Grandu” košta od 165 do 245 evra.

Pročitajte i... Skijanje i snoubord za najmlađe





“Uveliko su počele uplate za zimovanje, jer su mnogi još u junu krenuli da uplaćuju skijanje kako bi iskoristili popust od 10 odsto”, kaže Nikola Avram, direkor “MK Mauntin rizorta”.


“Novi raspored je bolji, jer neće biti velikih gužvi i sezona će duže trajati. Januar više nije najskuplji, ali aranžmani za novogodišnje praznike i dalje će se prodavati po visokim cenama.


Na Jahorini će cene takođe biti niže u januaru a više u februaru, a isto važi i za Sloveniju i Crnu Goru. To znači da se raspusti u regionu poklapaju, pa roditelji neće moći da uštede ukoliko odu u inostranstvo.


U turističkim agencijama smatraju da se novim rasporedom nije mnogo dobilo, već da je trebalo po regionima slati decu na odmor. Na taj način je, recimo, Nemačka dobila dužu turističku sezonu, a roditelji niže cene, kao i manji broj saobraćajnih nesreća, jer se nisu svi vraćali kući u isto vreme.


Pošto su aranžmani tokom raspusta drastično skuplji, roditelji sve češće uzimaju decu iz škole kako bi išli na što jeftinije putovanje. Procenjuje se da 25 odsto dece gubi časove zbog jeftinijeg odmora. Četvoro od desetoro roditelja do sada je “izvelo” dete iz škole zbog jeftinijeg putovanja.


“Ovaj trend raste, jer su razlike u cenama velike”, kaže Aleksandar Seničić, direktor JUTA. 


Pročitajte i... Prvi odlazak na zimovanje sa vrtićem

“Nažalost, roditeljima se više isplati da donesu opravdanje i plate upola manje za putovanje. Deca najčešće “zakasne” na početku školske godine ili je ranije završe, jer su aranžmani za Grčku tada najjeftiniji. Još je veća ušteda ukoliko odu na skijanje u martu umesto u vreme raspusta.”


Ove školske godine deca imaju raspust od 30. decembra do 11. januara, a zatim od 1. do 17. februara, jer se Sretenje spaja sa zimskim odmorom. Prvomajski i uskršnji praznici su istog vikenda, pa će prolećni odmor biti kraći nego ranijih godina.

Izvor: Novosti

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.