Komandir ronilačkog centra Žandarmerije Aleksandar Kikoš ukazao je da se broj utopljenika svake godine povećava i da je sve više dece koja na taj način izgube život, te da je ronilački centar Žandarmerije ove godine imao duplo više intervencija u odnosu na prethodnu.


Pročitajte i... Koliko je kupanje u reci, jezeru i moru bezbedno za decu?

On je apelovao na roditelje da više obrate pažnju na decu tokom kupanja, da paze na njih neprekidno dok su u vodi i da ne idu na neuređena kupališta, piše u saopštenju MUP. Kikoš je pozvao neplivače da, kada se kupaju na mestima gde postoje spasioci, pre ulaska u vodu skrenu pažnju da ne znaju da plivaju, kako bi spasioci o njima poveli računa.

"Ne skakati u vodu gde se ne vidi dno"

Kikoš je istakao da ne bi trebalo skakati u vodu, posebno na mestima gde se ne vidi dno, imajući u vidu da se često u mutnoj vodi nalaze drveni ili metalni predmeti koji mogu da dovedu do povreda.


Pročitajte i... Užasavajuće iskustvo jedne mame: Sekundarno davljenje deteta



"Osobe koje koriste plovna vozila tokom vožnje treba stalno da koriste pojaseve, kao i da ne voze u blizini obale, jer bi na taj način mogli da povrede kupače", naveo je Kikoš i dodao da kupači ne bi trebalo da idu daleko od obale na mestima gde se čamci koriste.

Izvor: Tanjug

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.