Deca rođena u karlovačkoj Opštoj bolnici prva su u Hrvatskoj čije se prijave u knjigu rođenih, evidenciju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) i evidenciju boravišnih prijava obavljaju automatski, elektronskim putem iz porodilišta, bez oblaska roditelja na šaltere, saznali smo na odeljennju ginekologije.

Načelnik tog odeljenja Željko Štajcer potvrdio je da je ovih dana u karlovačkoj Oštoj bolnici kroz pilot projekt e-novorođenčad, u sklopu kojeg bolnica sama prijavljuje rođenu decu, prijavljeno prvih 52-oje novorođenčadi, a namera je da se nakon uhodavanja tog projekta u Karlovcu takav postupak počne da primenjuje i u čitavoj Hrvatskoj.

Pročitajte i Šta vas očekuje u porodilištu?

Direktorka HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec najavila je da će nakon Karlovca projekt e-novorođenčad već narednog meseca krenuti i u Šibeniku, zatim u Slavonskom brodu, Zaboku, KBC-u "Zagreb", Kliničkoj bolnici "Merkur", a do kraja godine biće u primeni i u mnogim drugim porodilištima širom Hrvatske, odnosno u svim bolnicama čija porodilišta imaju dovoljno razvijen elektronski sistem.

"Sistem se u Karlovcu dobro pokazuje. Prijavljeno je prvih 52-oje dece, od kojih njih 32-oje već ima i svoj OIB. Sve to donosi veliku korist za roditelje i sistem zdravstva koji dete prati od rođenja", rekla je Prenđa Trupec.

Štajcer pojašnjava da se podaci o rođenju deteta elektroniskim putem šalju u e-knjigu, a onda putuju u Zavod za zdravstveno osiguranje, Ministarstvo uprave, Zavod za javno zdravlje i pedijatru.

Medicinska dokumentacija vodi se na ime deteta

Dete odmah dobije svoj broj u HZZO-u, a za razliku od dosadašnje prakse, medicinska dokumentacija, eventualne operacije i terapije ne vode se više na ime majke nego na ime deteta kao zasebne osobe.

Zahvaljujući tom projektu roditelji više neće u čekaonicama gubiti vreme na prijavljivanje deteta, a velika prednost osetiće se u ambulantama pedijatara i kod lekara opšte prakse jer će deca automatski dobiti i svoj elektronski karton preko kojeg će se na detetovo ime od rođenja evidentirati razni postupci, primer vakcinacije. S obzirom da elektronski karton sadrži sve podatke o detetu, uključujući i tok porođaja, roditelji više neće brinuti ukoliko dođe do gubitka dokumentacije.

Pročitajte i Šta treba poneti u porodilište?

Nakon e-prijave novorođenčeta kompletiraju se svi podatci elektronskim putem pa se više neće morati duplirati pretrage i nalazi koje roditelji izgube, rekao je Štajcer.

Roditelji u postupku prijave moraju "na vreme" dati ime detetu

Ali, uz sve prednosti postoji i jedna "slatka briga", a to je da će roditelji imati manje vremena za odlučivanje o imenu deteta. Pravovremeno davanje imena detetu je, kaže Štajcer, jedino šta će roditelji morati učiniti u postupku prijave deteta.

U karlovačkoj bolnici već tri godine se sprovode gotovo svi elektronski pilot projekti, što Karlovčanima donosi niz pogodnosti - od e-recepata i e-uputnica u laboratorije sa elektronskim nalazom do e-naručivanja, e-uputnica i e-otpusne liste.

Još se razvija projekt e-nalaza prema bolnici, a od ove godine kreće projekt a-5 uputnica, u sklopu kojeg će lekari elektronski dostavljati specijalistima dokumentaciju, koju pacijenti više neće morati lično da donosi.

U poslednje tri godine u sistem je uvedeno stotinak raznih projekata, od najširih u primarnom zdravstvu, na primer, praćenja broja trudnoća do specifičnih projekata posebnih namena, npr. kontrole praćenja propisivanja i potrošnje antibiotika.

Izvor: Dnevnik

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.