Četrdesetsedmogodišnji Sarajlija otac je dvojice sinova, jedanaestogodišnjeg Lava, koga ima sa Sarajkom Amrom Redžić, i šest godina mlađeg Fjodora Simeona, koga je dobio sa suprugom Tijanom, a sada je otkrio da je u procesu usvajanja trećeg deteta.

“Usvojiću devojčicu! U tom procesu sam već tri meseca. I to je, kao što svi znamo, nešto što traje, ali verujem da će se završiti onako kako treba. Mnogo bih voleo da usrećim neko dete, pružim mu priliku da ima dom i mogućnost za život kakav svaki mališan zaslužuje”, objašnjava Maca.

Pogledajte i Usvajanje - iskustva roditelja

On iz dva braka ima sinove Lava i Fjodora Simeona, koji su srećni što će dobiti sestru. 

“Pričao sam s obojicom sinova o tome, oni se slažu i veoma su srećni zbog toga. Često posećujem decu u domovima, i uvek se rastužim. Oni odmah prepoznaju usvojitelje, uhvate te za nogu i neće da te puste da odeš. Srce mi se cepa”, kaže Maca.

Uslovi za usvajanje

Svaki usvojitelj mora da ispunjava sledeće uslove: razlika između godina starosti usvojitelja i usvojenika ne sme biti manja od 18, a viša od 45 godina. Izuzetak od ovog pravila postoji samo u specijalnim slučajevima koje nadležni ministar može dozvoliti ako je to u najboljem interesu deteta; usvojitelj mora da ima potpunu poslovnu i roditeljsku sposobnost i ne sme da bude osuđivan iz oblasti krivičnih dela protiv braka i porodice.

Dok neki usvojitelji provode dosta vremena sa mališanima dok ne izaberu onog o kom će brinuti, Maca se neće voditi tim primerom.

VIŠE O... Kako usvojiti dete u Srbiji?

“Neću da biram. Pa ja bih umro da neko dete pati zbog mene. Kad ih vidite koliko su željni pažnje, ali i puni ljubavi, ne možete da birate”, objašnjava Maca.

On bi ovih dana trebalo da se sastane sa direktorom Doma za nezbrinutu decu u Bijeloj oko uslova usvajanja deteta.

“Znam samo da to neće biti dete sa teritorije Srbije, samo zato što je ovde veliko interesovanje za usvajanje dece. Čuo sam da je 10.000 ljudi u Srbiji podnelo zahtev za usvajanje, dok je u Bosni i Crnoj Gori situacija mnogo lošija. Zato sam odlučio da to bude dete iz Crne Gore. Treba da ispunim dosta uslova, ali sam vrlo ozbiljan i istrajan u svojoj nameri”, zaključuje Maca za "Blic", napomenuvši da neće odustati ni od toga da dobije još biološke dece.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.