Tokom tri dana Kongresa, koji je juče počeo u beogradskom Hotelu Metropol Palace, učesnici će moći da čuju oko 50 izlaganja stručnjaka iz celog sveta od Australije, Novog Zelanda preko Kine, Šri Lanke, Rusije, evropskih zemalja do SAD, Kanade i Argentine.

Na ovom okupljanju svetski stručnjaci iz ove oblasti, razgovaraće na mnoge teme vezane za primenu lekova kod dece.

Pročitajte i... Srbija: Naša deca piju najviše antibiotika u Evropi

Govoriće se o racionalanoj primeni lekova kod najmlađih, uključujući i "off label" upotrebu, novinama u terapiji astme, karcinoma i drugih oboljenja.

Deo konferencije biće posvećen i novinama u farmaceutskim oblicima lekova koje i najmlađa deca mogu da koriste.

Lekovi koji se koriste za lečenje dece, dizajnirani su za odrasle, a oboljenja - iako imaju isti naziv – nekada nisu u potpunosti ista kod dece i odraslih.


Pročitajte i... Ferveks i koldreks nisu za decu (VIDEO)

U okviru kongresa biće održana i edukacija za lekare, farmaceute i biohemičare iz oblasti pedijatrijske farmakologije, a koju će voditi eminentni profesori Van Den Anker i Greag Kearns iz SAD-a, kao i Kale Hoppu iz Finske.

"Deca tek od pete godine mogu da uzimaju kapsule i pilule. Trenutno ne postoji nijedan lek koji obara krvni pritisak, napravljen u formulaciji koju mogu da koriste mala deca. U tim slučajevima se tablete za odrasle usitnjavaju, kapsule otvaraju, dodaju im se različite "podloge", pa se dele na hiljadu delova kako bi se postigle izuzetno male terapijske koncentracije", objašnjava prof. dr Milica Bajčetić, predsednica Evropskog društva za dečiju farmakologiju, i nastavlja, "Međutim, u tom slučaju nikad niste sigurni da li u svakom od tih delova ima dovoljno aktivne supstance."


Pročitajte i... Glavobolja kod dece: Lekovi samo kada je neophodno!

"Kod najmlađe dece se najčešće koriste ampulirani lekovi, a oni su obično prekoncentrisani za novorođenčad. Zato moraju da se razblaže, a tim postupkom narušava se sterilnost leka. Time se bebe izlažu riziku od infekcija",  kaže dr Bajčetić.

Izvor: Blic

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.