Vreli sunčevi zraci su veoma štetni za decu, te bi posebnu pažnju trebalo obratiti na zaštitu njihove nežne kože. Iz tog razloga, prilikom odabira kreme sa zaštitnim faktorom treba biti veoma oprezan.

Samo onda kada na pakovanju kreme za sunčanje vidite tri zelena "smajlića", to znači da ona, ne samo da štiti od sunca, nego i ne šteti zdravlju. 

Dok se na listi norveškog Udruženja potrošača tek 11 od 35 proizvoda za sunčanje ima odličnu ocenu, u Srbiji se takve analize i ne rade. Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača Srbije kao opravdanje za takvu situaciju navodi nedostatak finansijskih sredstava.

"Te analize nisu toliko skupe da ne možemo da ih obezbedimo. Prosečna analiza ne bi trebalo da bude skuplja od 7000-8000 hiljada dinara", kaže Bogosavljević.

Od 24 testirane kreme za decu, čak 9 ima bar po jedno upozorenje! Najčešće te kreme nisu prošle test na alergene ili su na Evropskoj listi supstanci koje loše utiču na hormone. U nekima od njih nalaze se i nano supstance čije posledice još uvek nisu poznate.

Profesor na Univerzitetima u Vašingtonu i Bazelu, Džon Vandeneker, smatra da se "mora imati na umu da, što su deca mlađa, to sve što se nanosi na dečiju kožu, kroz nju lakše prodire. Zato, ako postoje bilo kakva pitanja o ovom kremama, moramo da ih istražujemo".

Poseban izazov predstavlja to što ove kreme za sunčanje nisu testirane na deci.

Predsednik Instituta za istraživanje u Dečijoj bolnici i profesor pedijatrije na Univerzitetu Arkanzas, Greg Krans navodi da nema pouzdanih studija o tom problemu.

"Treba uključiti zdrav razum. Za decu je poželjno koristiri manju koncentraciju tih krema i mazati ih u nekim razumnim razmacima", kaže Krans.

A dok se čeka analiza, i dok ne dođemo do one koja je u potpunosti bezbedna, pedijatri savetuju da roditelji budu oprezni prilikom izbora i preporučuju korišćenje samo onih koji krema koje ne sadrže hemijske UV filtere ili korišćenje mineralnih zaštitnih faktora od zračenja. 

"Te kreme su tako napravljene da ne prodiru duboko u kožu i ne apsorbuju se u krvotok- samo odbijaju UV zrake i nisu štetne za decu", tvrdi načelnica pedijatrije Doma zdravlja "Savski venac", Snežana Tomić.

Kupovinu preparata za sunčanje treba obavljati u apotekama. Cena ne garantuje uvek i kvalitet, pa obavezno proverite šta piše u deklaraciji. Sve što sadrži alkohol, paraben ili parafin treba izbegavati, jer su deca neretko alergična na njih. 

Iako retko ko poštuje upozorenje dermatologa, kremu sa zaštitnim faktorom ipak bi obavezno trebalo testirati i prvo naneti na mali deo kože, kako bi se videlo da li postoji neka reakcija, pre nego što se nanese na celo telo.