Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beograd: Odobrena dodatna mesta u vrtićima

Žalbe koje budu odbijene biće ponovo razmatrane tokom septembra, nakon što se bude videlo koliko je roditelja potpisalo ugovore sa predškolskim ustanovama, ističu u Sekretarijatu za obrazovanje.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Sekretarijat za obrazovanje ima pravo da pod određenim uslovima za 20 odsto poveća broj mesta u vrtićkim grupama. – Dozvole da grupe budu veće za petinu dobile predškolske ustanove Novog Beograda, Palilule, Zemuna i Obrenovca

Roditelji koji su konkurisali za mesto u vrtiću, a nisu dobili smeštaj za svoje dete, prestoničkim predškolskim ustanovama predali su 4.870 žalbi. Na nedavno završenom konkursu za 8.500 mesta u državnim obdaništima podneto je 18.765 zahteva. Ispod crte ostali su čak i mališani čija su oba roditelja zaposlena, deca samohranih roditelja, klinci čija braća i sestre već idu u vrtić. A prema upisnim kriterijumima, svi oni imaju prioritet prilikom prijema.

Pogledajte i Izmene u plaćanju boravka dece u obdaništima: Nema više akontacije!

Osim njih, najveći broj žalbi podneli su roditelji koji su konkurisali za jaslene grupe, ali i mame i tate čije dete nije upisano u željeni vrtić. Polovina od ukupnoj broja žalbi stigla je na adrese najvećih predškolskih ustanova – „Dr Sima Milošević” iz Zemuna i „11. april” na Novom Beogradu, „Čukarica” i „Čika Jova Zmaj” sa Voždovca.

"Upisne komisije će do 17. juna razmatrati prigovore, pa roditelji posle tog datuma mogu da očekuju odgovore na žalbe. Spiskovi primljene dece biće istaknuti 22. juna. Izuzetak je PU „11. april” gde će žalbe razmatrati do 26. juna, a spiskovi će biti postavljeni na oglasnim tablama novobeogradskih vrtića  29. juna", objašnjavaju u Sekretarijatu za obrazovanje.

Sekretarijat ima pravo da odobri upis 20 odsto više dece od odobrenih 8.500 mesta. To se dešava ukoliko to omogućavaju kapaciteti objekata, ali i tamo gde deca u toku godine iz neke predškolske ustanove izostaju češće nego što je uobičajeno…

Dozvolu da grupe budu veće za petinu sekretarijat je već dao predškolskim ustanovama Novog Beograda, Palilule, Zemuna i Obrenovca.

"Po preliminarnim listama, u 17 predškolskih ustanova upisano je oko 11.000 dece. Žalbe koje budu odbijene biće ponovo razmatrane tokom septembra, nakon što se bude videlo koliko je roditelja koji su konkurisali zaista i potpisalo ugovore sa predškolskim ustanovama. Deca se u vrtiće upisuju tokom čitave godine u skladu sa kapacitetima objekata", navode u sekretarijatu. Primera radi, posle okončanja prošlogodišnjeg konkursa, u vrtiće se naknadno upisalo još 2.500 dece.

Brojni roditelji koji sumnjaju da će žalbe išta promeniti ovih dana masovno uzimaju potvrde (odbijenice) od gradskih predškolskih ustanova sa kojima će konkurisati za neko od 1.700 mesta u 54 privatna vrtića. Već je izdato 1.600 takvih uverenja.

"Najviše odbijenica, 288, izdala je upisna komisija PU „Čika Jova Zmaj”. Slede PU „Dr Sima Milošević” sa 272 i PU „Boško Buha” sa 219 odbijenica", ističu u sekretarijatu.

Kao što je ranije najavljeno, roditelji će kod privatnika plaćati istu cenu kao i u državnim vrtićima, dok će grad doplaćivati razliku do pune ekonomske cene koja iznosi 27.700 dinara. Ali, kako su gotovo sva privatna obdaništa skuplja od gradskih jasno je da će roditelji morati da doplaćuju. Problem za mame i tate koji se odluče za ovu opciju je i što će im grad novac uplaćivati sa zakašnjenjem, ali i to što neće moći da računaju na državne vrtiće ako u međuvremenu bude otvoreno neko novo, ili ako se u postojećim uprazne mesta.

Najveća „navala” na privatna obdaništa u Zemunu

Najviše roditelja sa odbijenicama javilo se privatnim vrtićima u Zemunu i na Voždovcu. U Zemunu ima osam akreditovanih privatnih obdaništa, a na Voždovcu pet. Najviše privatnih vrtića, njih 10, radi na Novom Beogradu.

Izvor: Politika

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica