Danas su u Beogradu predstavljeni preliminarni rezultati prve Nacionalne studije o društvenom problemu seksualnog zlostavljanja dece u Srbiji, koju je uradio Incest trauma centar, u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete i beogradskim Centrom za promociju zdravlja žena.


Studija koja je rađena na uzrastu od 10 do 18 godina, pokazala je da u svakom školskom odeljenju u Srbiji postoji četvoro dece koja su doživela određeni vid seksualnog nasilja i još četvoro koja poznaju nekoga kome se to dogodilo, a u ovom trenutku, iz svakog odeljenja, dvoje dece izloženo je seksualnom nasilju.


Deca osnovnoškolskog uzrasta seksualno nasilje najpre priznaju članovima porodice koji im po pravilu ne poveruju, dok se mladi u srednjim školama najčešće poveravaju drugarici ili drugu koji su skloniji da im ukažu poverenje, navodi se u studiji.

Od dve trećine dece koja ispričaju šta im se dogodilo, više od polovine osoba kojima su se poverili ne preduzma ništa, a samo sedam odsto njih prijavi slučaj nadležnim službama!

Studija pokazuje da je deci najteže bilo da saopšte ko je počinilac seksualnog nasilja jer je 62,1 odsto dece koja su doživela seksualno nasilje odlučilo da ne identifikuje počinioca.

Pročitajte i... 5 stvari koje treba da znate o internet zlostavljanju

Studija pokazuje da je kuća najčešće mesto gde se događa seksualno nasilje (32 odsto), a zabranjivaju i podaci da deca na društvenim mrežama primaju ili su izložena eksplicitnom seksualnom sadržaju (22 odsto).

Izvor: Blic

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.