Evropska agencija za bezbednost u hrani juče je objavila studiju u kojoj upozorava na materiju akrilamid koja je opasan kancerogen, a nalazi se u hrani koja se sprema na velikoj temperaturi poput prženog mesa i čipsa.
Ovaj kancerogen nalazi se u prženim krompirićima, čipsu, nekim vrstama hleba, biskvitima i kafi. Ima ga i u duvanskom dimu tvrde stručnjaci.
Pogledajte i Oprez: Šest izazivača raka u našim domovima
Posebno je opasno što su i deca preko grickalica izložena ovom opasnom sastojku. Pored evropske agencije reagovala je i britanska agencija za standarde u ishrani.
Pogledajte i Suhomesnati proizvodi u ishrani dece
Ona je upozorila građane, posebno one sa malom decom, da spremaju hranu dok se ne pojavi blaga zlatna boja i da je nikako ne prepeku. Posebno je opasna zamrznuta hrana koja se sprema podgrevanjem.
Izvor: 24 sata
*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.