Udruženje žena obolelih i lečenih od karcinoma dojke "Budimo zajedno" je saopštilo da je korisnicima mobilnih telefona i tablet računara u Srbiji od skoro je dostupna mobilna aplikacija Breast Test (pregled dojki) koja olakšava pravilan samopregled dojki i rano prepoznavanje promena koje mogu biti znak nastanka karcinoma.

Aplikacija je potpuno besplatna i dostupna na nekoliko jezika, uključujući i srpski, na Google Play za Android i App Store marketu za Apple uređaje. 

Pogledajte i 10 važnih pitanja (i odgovora) o raku dojke

Pomoću mobilnog telefona svaka žena u šest koraka može napraviti pravilan samopregled dojki, a korisnice aplikacije mogu voditi dnevnik s beleškama, proveriti termin poslednjeg pregleda, a aplikacija će ih podsetiti kad je vreme da se napravi novi. 

Po broju novoobolelih žena od karcinoma dojke Srbija se nalazi na sredini liste, ali po broju umrlih žena zauzima drugo mesto u Evropi zbog kasnog otkrivanja te bolesti. 

Dostupni podaci pokazuju da u svetu svake godine oboli oko 1.670.000, a od karcinoma dojke premine oko 520.000 žena, pri čemu su, od ukupnog broja novoobolelih u svetu, više od 20 odsto žena mlađe od 50 godina. 

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", rak dojke je i u našoj zemlji vodeća maligna bolest kod žena, kako po broju novootkrivenih, tako i po broju umrlih žena. 

Pogledajte i Fizička aktivnost dobra prevencija raka dojke

Od ukupnog broja smrtnih slučajeva od karcinoma dojke svaka deseta umrla žena je mlađa od 50 godina, a oko 33 odsto umrlih žena je starosti od 50 do 64 godine. 

Kod više od 70 odsto slučajeva karcinom dojke je otkriven u kasnoj fazi, kada je i lečenje i izlečenje teže, neizvesnije i vrlo često sa brzim smrtnim ishodom, a ako se bolest otkrije u ranoj fazi u 90 odsto slučajeva lečenje je sa jako dobrim ishodom i prognozom. 

Dojke bi trebalo pregledati 7 do 10 dana posle pocetka menstrualnog ciklusa ili, ako ga niste imali, na odabrani dan u mesecu. 

Brest test aplikacija se može preuzeti na sajtu Udruženja "Budimo zajedno" - budimozajedno.rs i na informativno edukativnom portalu onkonet.rs.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.