Žene koje su bile u poslednjem stadijumu trudnoće tokom Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine dobile su bebe koje su na rođenju imale veću težinu nego deca prethodnih godina, kada je zagađenost bila mnogo veća, rezultat je objavljene studije.

Novorođenčad čije su majke bile u osmom mesecu trudnoće tokom Igara bila su u proseku teža za 23 grama od beba rođenih godinu ili dve ranije. Manja zagađenost, o kojoj su kineske vlasti vodile računa tokom Olimpijskih igara, nije značajno uticala na trudnice koje još nisu bile u osmom mesecu.


Pogledajte i Šta sve utiče na težinu bebe?

Ranije studije su ukazivale na vezu zagađenja i telesne težine dece na rođenju, ali nije bilo utvrđeno koji trimestar trudnoće je u ovom pogledu najosetljiviji.

Studija koju je vodio epidemiolog Dejvd Rič sa Univerziteta u Ročersteru objavljena je danas u časopisu "Environmental Health Perspectives".

Izvor: Kurir

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.