Udruženje Građanska inicijativa za neobaveznu vakcinaciju organizovalo je u nedelju protest u Beogradu zbog najavljene izmene zakona i uvođenja obavezne vakcinacije, upozorivši da vakcine mogu da izazovu ozbiljna oboljenja dece, poput autizma.  

Predstavnica tog neformalnog udruženja Dragana Baša je na Trgu Nikole Pašića, gde su se okupili roditelji sa decom, rekla da oni nisu nikakav lobi protiv vakcina, kako ih nazivaju, već uglavnom roditelji čija su deca obolela posle primanja vakcine.

Pogledajte i Alarmantno: U prethodne dve godine sve manji odziv za vakcinaciju

"Mi smo za to da vakcinacija bude dobrovoljna - svakom po svojoj volji i izboru. Tražimo da se donese novi zakon po uzoru na 18 zemalja EU, gde je vakcinacija stvar dobrovoljnosti - rekla je Baša novinarima.

Najavljene izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koja predviđa obaveznu vakcinaciju, Baša je nazvala "nedopustivom i totalitarnom" merom, i dodala da svaki roditelj ima "neprikosnoveno pravo" da odlučuje o zdravlju svoga deteta i medicinskim merama lečenja i prevencije.

Ona je najavila da će to udruženje poslati pisma poslanicima i najvišim državnim zvaničicima kojim će pozvati državu da obrati pažnju na roditelje, kojih nema malo u Srbiji, čija su imala posledica vakcina, čak i sa smrtnim ishodom.

Baša ističe da na upustvima proizvođača postoje upozorenja na neželjene reakcije, koje pedijatri samo spominju, najčešće temperaturu, ali ne i na primer febrilne konvulzije.

"Naša deca su bila potpuno zdrava pre vakcine. U Srbiji je nažalost svako 68. dete obolelo od autizma, a u svetu postoje studije da su vakcine trigeri za nastanak autizma", rekla je ona dodajući da su zato odlučili da drugo dete ne vakcinišu.

Pogledajte i Novi kalendar vakcinacije u Srbiji

Danica Vasić je rekla novinarima da je njeno starije dete kada je imalo tri godine obolelo od autizma posle prijema MMR vakcine, ističući da je pre toga bilo potpuno zdravo i da se normalno razvijalo i da ima dokaz da je dete dobilo autizam zbog vakcine.

"Obratili smo se privatnoj ordinaciji koja je poslala krv i urin deteta analizu u kliniku u Oslu, koja je potvrdila da je zbog MMR vakcine došlo do stvaranja peptida odnosno otrova u mozgu", izjavila je Danica Vasić.

Roditelji upozoravaju da osima autizma, posledice vakcinacije mogu da budu i Dravetov sindrom, Džilijen-Barov sindrom i drugi.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je 27. marta da će vakcinacija dece biti obavezna, a da će se izmene zakona koji to reguliše uskoro naći pred Skupštinom Srbije. Lončar je rekao da će izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ta oblast biti usklađena sa evropskim zakonodavstvom koje predviđa obaveznu vakcinaciju.

Državni sekretar ministarstva zdravlja Berislav Vekić ocenio je 3. aprila na sednici Odbora Skupštine Srbije za zdravstvo da je situacija sa vakcinacijom dece alarmantna jer, sa revakcinacijom, taj procenat iznosi 89,2 odsto, što je najniže u regionu i daleko je od svetskog standarda.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete strucnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.