Kompleti udžbenika za školarce biće jeftiniji ukoliko poslanici usvoje novi zakon o udžbenicima, koji bi uskoro trebalo da se nađe u proceduri. Ovaj akt predviđa ograničavanje maksimalne maloprodajne cene udžbenika, ali i smanjenje obima školskih knjiga, što bi trebalo znatno da olakša preteške đačke torbe.

Udžbenički kompleti su preskupi, a često u njima ima i bespotrebnih knjiga, koje deca i ne otvore. Pokrenuli smo proceduru za izmenu plana udžbenika, kojim će jasno biti definisan sastav udžbeničkog kompleta po razredima i predmetima, kao i maksimalan broj strana koje udžbenik može da ima.

Pogledajte i Srbija: Opremanje jednog đaka zahteva jednu prosečnu platu

"Ograničenje broja strana dovešće do pojeftinjenja udžbenika i omogućiti da se iz njih izbace suvišni sadržaji" kaže Zorana Lužanin, državni sekretar Ministarstva prosvete, napominjući da su udžbenici pitanje od javnog interesa, da će svakako biti jeftiniji, a maksimalnu maloprodajnu cenu za svaki udžbenik određivaće posebna komisija. Zorana Lužanin navodi i da će cena udžbeničkih kompleta, posle ograničavanja, biti jedinstvena za svaki razred i neće zavisiti od izdavača, kao što je to bio slučaj do sada, kada su, na primer, roditelji sedmaka izdvajali od 12.000 do 18.000 dinara po kompletu.

Pogledajte i Velike promene u životu đaka prvaka

"Ovaj zakon je prvi korak ka tome da se učenik stavi u centar. Tražimo da se dete gleda kao celina, a ne da svaki nastavnik u obzir uzima samo svoj predmet i traži po tri-četiri udžbeničke jedinice. Dete u školi treba da stekne znanje, ali i da nauči da se prilagodi i snađe u životu. Da bi se deca rasteretila, ići će se na smanjenje broja i udžbeničkih jedinica iz pojedinih predmeta. Za svaki razred od petog do osmog imamo po gramatiku, svaka od njih košta oko 700 dinara i ima nešto više od 100 strana, a po svim istraživanjima, mi smo sve nepismeniji", objašnjava Lužaninova za Alo i dodaje da novi zakon predviđa uvođenje elektronskog dodatka za svaki udžbenik.

"Deca će iz udžbenika i dalje sticati osnovna znanja, a elektronski dodatak treba da pomogne učeniku u samostalnom savladavanju, proveri i proširivanju znanja ili kao podsticaj za kreativan rad", kaže naša sagovornica.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete strucnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.