Dom zdravlja Rakovica, Stomatološki fakultet i Studio B, uz podršku gradskog Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu pokrenuli su akciju pranja zubića u obdaništima posle jela, s ciljem prevencije i promocije oralne higijene.

Projekat je prvo zaživeo u vrtiću "Dimitrije Koturović" i "Hajdi" u Rakovici, a sada je zaživeo i na Paliluli, u vrtiću "Dunavska bajka", PU "Boško Buha". Projektom su obuhvaćene srednje grupe u vrtićima, a zahvaljujući donatorima deci su obezbeđene paste i četkice za zube.

Pogledajte i Pravilna nega prvih zubića

Dr Mirjana Zdravković Vučinić iz DZ Palilula "Milutin Ivković" kaže da je prevencija neophodna da bi se unapredilo zdravlje usta i zuba u okviru celokupnog zdravlja organizma deteta, odnosno da bi se u što većem procentu smanjio broj karioznih zuba kod dece.

"Na taj način izbegavaju se posledice i komplikacije karijesa, koji je najveći problem i za dete i za stomatologa. Na žalost nismo na nivou zdravstvene prosvećenosti kada je u pitanju oralna higijena kod dece uzrasta od 0-7 godina, kao ni kod starijih. Na primer Norveška i Švedska mnogo ranije počele su sa ovim što mi sada radimo i pokušavamo da postignemo uspeh, upravo preventivnim radom. Kod nas je još uvek KEP, odnosno odnos zuba sa karijesom, izvađenih i plombiranih u nekom srednjem odnosu, a nadam se da ćemo ovim aktivnostima kod dece sačuvati što veći broj zdravih zuba", rekla je dr Zdravković Vučinić.

Pogledajte i Nega zubića kod dece uzrasta 2 i 3 godine

Rukovodilac objekta "Dunavska bajka" PU "Boško Buha" Palilula Olivera Stojković kaže da je projekat uspešno prihvaćen i od strane roditelja i dece. "Deca su oduševljena, ne treba da ih podsećamo, odmah posle jela traže četkicu i pastu. Koncept rada sa njima je kroz igru, svakodnevno, kontinuirano u sticanju kulturno higijenskih navika i osamostaljivanja."

Sponzor projekta je kompanija dr Theiss - Lacalut paste, a sledeće nedelje akciji se priključuje i Predškolska Ustanova Surčin.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.