Srpska Crnja je naselje na samoj granici sa Rumunijom u Srednjebanatskom okrugu. Kao i većina naselja sa ovog područja pratila su je mnogobrojna raseljavanja i naseljavanja, te česta ratovanja na graničnim linijama.

U centru ovog zanimljivog mesta ponosno stoji porodična kuća- muzej našeg književnika i slikara Đure Jakšića, koja svedoči o načinu života s prve polovine 19. veka. Iz novije istorije datira dvorac, poslednja građevina pred graničnim prelazom. Danas je to Kaštel Banatera, a građen je tokom II svetskog rata kao letnji dvorac nemačkog generala Franca Nojhauzena.


Pročitajte i... Vreme je za bebe: Nakon godina tuge stigla je beba!


Srpska Crnja, koju takođe zovu i Đurina varoš, je veoma lepa i prijatna za život, ali je danas veliki broj mladih napušta i odlazi u potrazi za poslom.

Bračni par Branka (20) i Dragan (25) jedni su od retkih koji su imali tu sreću da se zaposle u jedinoj fabrici koja u Crnji još uvek radi. Plata nije ni velika ni redovna, ali sa njom uspevaju da prežive i planiraju porodične troškove.


Njih dvoje se znaju od detinjstva ali su vezu počeli tek posle srednje škole, kada su i rešili da zasnuju svoju porodicu.

Sina Nikolu su dobili u prvoj godini braka, a trudnoću je za Branku bila vrlo teška. Veći deo trudnoće je provela u bolnici, a porođaj je morao biti završen carskim rezom. Međutim, to nije obeshrabrilo ove mlade roditelje i umanjilo njihovu sreću. Mlada mama je sve teškoće hrabro izdržala, a kad je Nikola napunio godinu dana, poželeli su i drugu bebu.


Pročitajte i... Vreme je za bebe: Sreća se može zaslužiti


Druga trudnoća je bila mnogo bezbrižnija za Branku, a carskog reza, koji je bio unapred dogovoren, se ovaj put manje bojala -  tačno je znala šta je čeka. Anđela je na svet stigla 11. decembra i u kuću donela novu radost. Nikola je toliko pažljiv prema sestri, da su Radakovići spoznali novu dimenziju ljubavi od kako se njihova porodica proširila.


Dragan ima starijeg brata, a Branka sestru i petoricu braće, tako da ovi mladi roditelji žele više od dvoje dece. Branka obećava da će se povesti za primerom svoje sestre i roditi bar još jedno dete, ali će treća beba ipak doći za nekoliko godina, kada Nikola i Anđela malo odrastu.


Sve buduće mame i tate koji žele da učestvuju u emisiji "Vreme je za bebe" mogu da se jave na tel.011 6305734 ili vera@nira.rs.


Vera Novaković

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete strucnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.