Seksualno zlostavljanje dece od strane očeva, večita je tema koja Srbiju ostavlja u šoku. Devojčice su najčešće mete. U dve trećine prijavljenih slučajeva, počinilac je član porodice - najčešće  očuh ili, još gore, biološki otac! 

Na osnovu istraživanja u poslednjih pet godina, u dve trećine prijavljenih slučajeva seksualnog nasilja nad decom počinilac je član porodice. Najčešće je to očuh ili ono što je još gore – upravo biološki otac!

Pogledajte i Najteži razgovor s detetom: Kako prepoznati seksualno uznemiravanje

Jezivim podacima, do kojih je došao beogradski Incest trauma centar, nema kraja – ova zlostavljanja tek u manjem broju traju više meseci (30,73%), dok na žalost u najvećem broju slučajeva predstavljaju višegodišnje zlostavljanje (69,27). U čak 78,39% slučajeva počinilac je član porodice, a meta ovakvih svirepih dela su devojčice (83,22%), a u čak 92.11% slučajeva nije započet krivični postpuak!

Direktorka Incest trauma centra Dušica Popadića je objasnila i to da su devojčice češće žrtve seksualnog zlostavljanja nego dečaci, a da je svaki počinilac poznat detetu.

“Devojčice su najčešće mete, i to u 83 odsto slučajeva, dok su dečaci u 17 odsto slučajeva”, objasnila je Dušica Popadić.

Podaci Incest trauma centra pokazali su da između prvog nasilja i prijavljivanja u proseku prođe od 8 godina i 5 meseci, a nekada i mnogo kasnije, kao i da je 61 odsto ukupnog broja prijavljenih slučajeva seksualnog zlostavljanja sa područja Beograda.

Popadićeva je takođe istakla da ne postoji tačan podatak koliko zaista slučajeva seksualnog nasilja nad decom postoji u našoj zemlji.

Izvor: Telegraf


*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.