Fiktivna drama je snimana 12 godina, sa istom ekipom glumaca, u periodu od 2002. do 2013.

Film prati 6-godišnjeg Mejsona (Elar Koltrejn) kroz najpromenjiviju deceniju života, kroz dobro poznati vrtlog porodičnih poteza, kontroverzi, loših brakova, ponovnih udaja, novih školi, prvih ljubavi, izgubljenih ljubavi, dobrih provoda, strašnih trenutaka i konstantni miks razočaranja i oduševljenja. Ali rezultati i stalno promenjiva priroda naših života su nepredvidivi, jer je jedan trenutak isprepleten s drugim u duboko ličnom iskustvu događaja koji nas sve oblikuju dok odrastamo.

Na početku priče, školarac Mejson će se suočiti sa preokretom. Njegova privržena i požrtvovana samohrana majka Olivija (Patriša Arket) odlučuje da preseli njega i njegovu stariju sestru Samantu (Lorelaj Linklejter) u Hjuston; baš kad se njihov otac Mejson stariji (Itan Hok) vraća sa Aljaske i odlučuje da želi ponovo da bude u njihovom životu. Tako počinje životni neprestani tok. Ali kroz plimu roditelja, očuha, devojaka, nastavnika, šefova, opasnosti, želja i kreativnih strasti, Mejson će isplivati i krenuti svojim putem.

Linklejterov film, kao što i sam naziv kaže, bavi se temom odrastanja. Sama ideja je krenula od toga što je režiser želeo da snimi film o ličnim emocijama i iskustvu detinjstva koje je teško opisati. Onda mu je jedna ideja pala na pamet: Zašto ne bi pokušao celokupno detinjstvo da obuhvati? U tome je i uspeo.

Odrastanje je nominovan za Oskara u čak šest kategorija, a osvojio je i mnoge druge nagrade kao što su Zlatni globus i Bafta nagradu za najbolji film, najbolju režiju i najbolju sporednu ulogu (Patriša Arket).

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete strucnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.