Fondacija "Novak Đoković" u saradnji sa Institutom za ostvarivanje ljudskih potencijala iz SAD u Beogradu, 22. februara u hotelu Crowne Plaza, organizovaće predavanje na temu - kako podstaći razvoj inteligencije kod najmlađih, uz praktične savete za njihovo pravilno i kvalitetno odrastanje. Predavanje će održati Daglas Doman, jedan od najvećih američkih stručnjaka za razvoj inteligencije kod dece, i zamenik direktora Instituta.

Doman će u Beogradu održati dva predavanja. Na prvom, "Zdrava beba, pametna beba, vaša beba!", poznati američki stručnjak će govoriti na temu važnosti rane stimulacije za kasnija postignuća kod dece, za razvoj njihovih intelektualnih i psiho-motornih sposobnosti. Drugo će biti namenjeno  i oni će moći više da čuju i nauče kako da pomognu i brinu o detetu sa autizmom, epilepsijom, mišićnom distrofijom, Daunovim sindromom, hiperaktivnošću, ADHD, povredama mozga..

Predavanja će biti besplatna, a zainteresovani roditelji mogu da saznaju više o ovom događaju na sajtu Fondacije www.novakdjokovicfoundation.org. Predavanja će biti održana na engleskom jeziku, uz simultani prevod na srpskom jeziku, a broj mesta je ograničen.

O Domanovim metodama

Glen Doman, zajedno sa grupom stručnjaka sa Instituta, ustanovili su i razvili metode koje se više od 50 godina uspešno koriste u radu sa decom sa povredama mozga. Ove metode pokazale su se kao efikasne:

- u zaustavljanju ili značajnom smanjenju epileptičnih napada; 

- razvijanju čula vida i sluha kod neurosenzorno slepe i gluve dece; 

- osposobljavanju nepokretne dece da puze, hodaju i trče; 

- podučavanju veština komunikacije kod dece koja ne mogu da govore, i kod one koja ne pokazuju znake intelektualnog razvoja,

- postizanju izuzetnog intelektualnog napretka kod dece sa autizmom i Daunovim sindromom.

Institut nastoji da edukuje što veći broj roditelja o metodama pravilnog razvoja mozga kod dece, i da osmisli intenzivan program njihovog oporavka kako bi roditelji potom mogli da ga sprovedu kod kuće i sami pomognu deci sa povredama mozga ili teškoćama u razvoju..

Kada je reč o zdravoj deci, metode Instituta pomažu da ona lakše savladaju osnove matematike, da počnu da čitaju i govore još u prvog godini života. Takođe, akcenat je na unapređenju aktivnog motornog i senzornog razvoja.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.